Baković o aktuelnim temama u NFSBIH i reprezentaciji BiH

Generalni sekretar Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH Jasmin Baković kao šef administracije krovne kuće bh. fudbala pred početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. ima puno posla.

Naša A reprezentacija će se za utakmicu protiv Estonije pripremati na dvije lokacije, u toku je izbor trenera golmana našeg A tima, ali i priprema objave konkursa za prijem novih lica u Tehnički sektor NFSBIH.

Sve to pred izbor novog Predsjednika UEFA-e narednog mjeseca u Atini.

Baković je u razgovoru za Reprezentacija.ba portal opširno odgovarao na sva aktuelna pitanja.

RAZGOVARAO: Bojan Selesković

Gledajući unazad nekoliko godina, svaka godina donijela je još bolje uslove za pripreme naših fudbalskih reprezentacija. Pred početak kvalifikacija za SP 2018 da li NFSBIH ima neke nove zahtjeve od selektora
Baždarevića i gdje će se pripremati reprezentacija za prvu utakmicu protiv Estonije?

Intencija Saveza je da „A“ reprezentaciji, ali i svim ostalim selekcijama, osigura maksimalne uslove za pripreme pred utakmice. Naš Trening centar u Zenici je istinska fudbalska  oaza u kojoj reprezentativci imaju potrebni mir, koncentraciju i odgovarajuće uslove za ugodan boravak i treninge. Zbog činjenice da se termini pojedinih događaja, odnosno nastupa reprezentativnih selekcija podudaraju, prinuđeni smo da pripreme za određene utakmice organizujemo na drugim lokacijama. Što se tiče priprema „A“ tima za meč sa Estonijom, planirano je da okupljanje bude u nekadašnjoj „bazi“, hotelu „Hercegovina“ na Ilidži, gdje bi „Zmajevi“ boravili nekoliko dana. Nakon toga, pripreme bi nastavili u Trening centru u Zenici. Imajući u vidu da se će zajednički boravak trajati osam dana, procijenjeno je da će promjena ambijenta i organizacija priprema u dva dijela imati pozitivni efekat na atmosferu i raspoloženje reprezentativaca.

Selektor Baždarević tražio je odigravanje prijateljskog susreta. Kao protivnik spominje se i ekipa Premijer lige BiH?

Planom priprema za meč protiv Estonije nije predviđena zvanična kontrolna  utakmica. Naravno, to je stvar stručnog štaba na čelu sa selektorom Baždarevićem. U svakom slučaju, vjerujemo da će naši igrači spremni i motivisani dočekati veoma važni duel, kojim otvaramo kvalifikacije za SP u Rusiji.

IMG_3601 bakovic ljubojevic

Ostalo je 20-ak dana do utakmice protiv Estonije? Reprezentacija BiH u ovom trenutku nema trenera golmana? Kako će se birati trener golmana i ko su kandidati koji bi mogli zamijeniti Envera Lugušića?

Za imenovanje stručnih lica u reprezentativnim selekcijama nadležan je Izvršni odbor. Uzimajući  u obzir činjenicu da će pripreme za meč protiv Estonije početi prije narednog sastanka Izvršnog odbora, zaključeno je da selektor Baždarević, u saradnji sa „tehnikom“  Denijalom Pirićem odredi trenera koji će biti angažovan za predstojeće pripreme. Očekuje se dolazak selektora u Sarajevo,  kako bi ta aktivnost bila završena na vrijeme. Vjerujem da će konačno rješenje zadovoljiti kriterije i da će naši golmani imati kvalitetnog trenera.

Pojedini mediji objavili su kako direktor tehničkog sektora NFSBIH gdin. Denijal Pirić ide u penziju. Na koji način će se birati njegov nasljednik, da li će postojati otvoreni konkurs?

Planirano je da u narednom periodu objavimo javni konkurs za nekoliko pozicija u Tehničkom sektoru. Još uvijek nije definisano koja su to radna mjesta, ali je sigurno da angažovanjem referentnih kadrova želimo osnažiti taj segment funkcionisanja saveza, jer između ostalog,  imamo sve širi obim poslova i sve veći broj utakmica. Želio bih podsjetiti da su sve naše selekcije prošle godine odigrale 94 zvanične utakmice. Slično je planirano i ove godine. Ako kalukulišemo da pripreme za jednu utakmicu traju prosječno tri dana, nije teško izračunati koliko je potrebno ljudskih, tehničkih i finansijskih resursa za operativno i logističko praćenje svih aktivnosti reprezentativnih selekcija.

jasmin bakovic savez nfsbih

Da li će se sa promjenom tehničkog direktora promijeniti i način komunikacije sa našim potencijalnim reprezentatvcima koji igraju za druge države? Da li se može očekivati da će NFSBIH uspjeti napokon premostiti pat poziciju između autonomije selektora i činjenice da igrači ne žele mijenjati sportsko državljanstvo dok nemaju određenu garanciju interesa iz BiH?

Ne bih želio prejudicirati. Znam samo da smo do sada uložili velike napore na angažovanju igrača našeg porijekla iz dijaspore, bez obzira da li su nastupali za druge selekcije ili ne. Mislim da je sportskoj javnosti poznato o kojim igračima se radi. Učinićemo sve da i u narednom periodu u naše reprezentativne selekcije dolaze momci koji imaju kvalitet i želju da brane boje Bosne i Hercegovine. Kada je riječ o garancijama, to je diskutabilno pitanje. Svaki igrač odlučuje o svojoj sudbini, prije svega, igrama u klubu, a zatim i opredjeljenjem za određenu selekciju.

UEFA bira novog predsjenika? Šta NFSBIH može dobiti iz cijelog tog procesa?

Izbor Predsjednika UEFA bitan je za svaku nacionalnu asocijaciju na evropskom kontinentu, pa tako i za naš savez. Veoma je važno da lider UEFA razumije situaciju i probleme „manjih“ saveza, jer se oni veliki mnogo lakše mogu snaći i bez potpore Nyona. Vjerujemo da će Predsjednik koji bude izabran na Kongresu UEFA idućeg mjeseca u Atini, prepoznati sve ono što je NS/FS BiH učinio u posljednjih pet godina i da podrška neće izostati, a posebno ako novi Predsjednik bude  naš prijatelj iz Slovenije Aleksandar Ćeferin. To je izvanredan čovjek i izuzetno sposoban rukovodilac. Njegov izbor imao bi mnogo pozitivnih efekata za dalji razvoj fudbala u našoj zemlji.

(Reprezentacija.ba)