Reprezentacija.ba portal do daljnjeg fudbalske reprezentativce Bosne i Hercegovine u svojim tekstovima i promotivnim materijalima neće nazivati “Zmajevima”.

Razlog takvoj odluci je nezalaganje naših reprezentativaca koji, uz čast izuzecima, svojim posljednjim nastupima u državnom dresu Bosne i Hercegovine nikako nisu zaslužili poređenje sa jednim od najvećih sinova naše države, “Zmajem od Bosne”, Huseinom kapetanom Gradaščevićem.

“Zmaj od Bosne” (1802. – 1834.) bio je general koji se borio protiv osmanlijske vlasti sa ciljem bosanske autonomije i što veće nezavisnosti i samostalnosti Bosne i ostaće upamćen kao jedna od najznačajnijih osoba u historiji bh. patritozima.

Fudbalski reprezentativci Bosne i Hercegovine dobili su ovaj naziv kao sportski junaci koji na međunarodnoj sceni na najbolji način predstavljaju ponosne tradicije Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Prema zaslugama, Repreznetacija.ba portal će ponovo koristiti naziv “Zmajevi” kada naši reprezentativci svojim ponašanjem na i van fudbalskog terena to ponovo zasluže.

(Reprezentacija.ba)