Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će u Kaunasu igrati protiv Litvanije u okviru drugog kola grupe 1 za odlazak na Euro koje se igra u Francuskoj 2017. godine.

Izabranici Dragana Markovića su u srijedu u prepunom tuzlanskom “Mejdanu” savladali Slovačku rezultatom 29:25 i uspješno počeli kvalifikacioni ciklus.

Naše momke su do pobjede predvodili Nikola Prces sa devet i Dejan Malinović sa pet pogodaka.

Bh. rukometaši su do sada igrači četiri puta sa Litvancima, ostvarili dvije pobjede te izgubili dva puta.

Posljednji meč protiv Litvanije igrali smo u maju ove godine kada smo poraženi u gostima rezultatom 16:19 u okviru kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

“Svjesni smo da nas čeka teška utakmica u Kaunasu. Moramo ih shvatiti ozbiljno ako želimo pobjedu. Dobro smo otvorili kvalifikacije i želimo tako da nastavimo. Litvanci su nas porazili zadnji put, a sada ćemo učiniti sve kako bi im se revanširali” kazao je Dejan Malinović.

Litvanija je u prvom kolu naše grupe neočekivano teško savladala Kosovo u gostima sa 30:26.

“Bit će veoma teško protiv Litvanije, jer su oni dobro  organizovana selekcija. Međutim, mi imamo ogroman motiv da ostvarimo pobjedu i nastavimo put prema baražu za Svjetsko prvenstvo. Protiv Slovaka smo opravdali ulogu favorita, a očekujemo da to uradimo i u Kaunasu”, riječi su selektora Dragana Markovića.

Jučer je odigrana utakmica drugog kola naše grupe u kojoj je Slovačka na svom terenu deklasirala Kosovo sa 38:20.

Današnji meč između rukometnih reprezentacija Litvanije i Bosne i Hercegovine igra se u Kaunasu sa početkom u 17,00 sati uz direktan tv. prijenos na BHT.

(Reprezentacija.ba)