U subotu je u ruskom St. Petersburgu obavljen žrijeb kvalifikacionih grupa za plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. godine koje će biti održano u Rusiji.

Nogometna reprezentacija BiH smještena je grupu sa selekcijama sa kojima se i ranije susretala. Belgija, Grčka, Kipar i Estonija će biti protivnici Zmajevima na putu do Mundijala.

Selektor našeg nacionalnog tima Mehmed Baždarević istakao je zadovoljstvo nakon žrijeba i naveo kako će BiH jurišati na prvo mjesto u grupi.

Zadovoljan je i selektor reprezentacije Belgije Marc Wilmots koji je povodom obavljenog žrijeba izjavio:

– Ne kažem da je grupa lagana, ali moglo smo proći i puno teže. BiH ima veoma dobar tim i uvijek smo imali problema sa balkanskim zemljama. Ipak, ako uzmemo u obzir da smo za protivnika mogli dobiti Francusku ili Italiju onda moramo biti zadovoljni. – kazao je Wilmots i dodao:

– Dobra stvar je što u našoj grupi ima samo pet timova, jer su to dvije utakmice manje. Sa druge strane biti će manje prostora za greške.

Za nešto više od mjesec dana selekcije Belgije i BiH će odmjeriti snage u Briselu u sklopu kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo naredne godine. Prva kvalifikaciona utakmica između ova dva tima odigrana u Zenici završena je bez pobjednika rezultatom 1:1.

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo će samo pobjednici kvalifikacionih grupa ostvariti direktan plasman na Mundijal, dok će osam drugoplasiranih svoj put ka plasmanu tražiti kroz baraž mečeve.

(Reprezentacija.ba)