Do početka Europskog prvenstva u Francuskoj ostalo je još nešto manje od godinu dana. Naime, 10. juna 2016. godine u Parizu na “Stade de France” stadionu će biti odigrana prva utakmica Europskog prvenstva.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo obratila se medijima povodom godine dana prije početka i istakla kako će glavni grad Francuske spremno dočekati Europsko prvenstvo uz bogat kulutno-umjetnički i sportski program.

– Imamo puno entuzijazma i energije. Pariz uvijek treba da se ističe i da bude dio velikih svjetskih dešavanja kao što je ovaj. Navijači koji ne budu na stadionu će utakmice moći pratiti u fan zoni Champ de Mars koja ima kapacitet od čak 120.000 mjesta. Tu će svakog dana biti obezbijeđeni prijenosi utakmica, a povodom “Eura” dan pred otvaranje popularni DJ David Guetta će održati koncert 9. juna. Brojne sportske, kulturne i umjetničke manifestacije će biti održane povodom pomenutog takmičenja. – izjavila je gospođa Hidalgo.

U Parizu će biti odigrano ukupno 12 mečeva od čega pet na “Parku prinčeva”, a ostalih sedam na “Stade de France”.

Na pomenutom “Stade de France-u” će biti odigrana prva, ali i finalna utakmica Europskog prvenstva koja je zakazana za 10. juli 2016. godine.

Pored dva stadiona u Parizu Euro u Francuskoj će se još igrati na osam stadiona u osam gradova. Riječ je o sljedećim gradovima: Bordeaux, Lille, Saint Ettiene, Lyon, Toulouse, Marseille, Lens i Nice.

Zvanična maskota Europskog prvenstva se zove “Super Viktor”. Reč je dječaku u nogometnoj opremi i ogrtaču.

Nadamo se kako će naša nogometna reprezentacija ostvariti plasman na Europsko prvenstvo po prvi put u svojoj historiji.

(Reprezentacija.ba)