Više od 70 godina je prošlo od “Bitke na Neretvi”, a najprestižnije svjetske vojne akademije i danas izučavaju maestralni Titov vojni manevar kojim je porazio udružene domaće i strane fašiste.

Sličnu sudbinu mogla bi imati i današnja odluka Izvršnog odbora FS BiH o istovremenom pružanju podrške i prekidu saradnje sa Mehmedom Baždarevićem, koju će saznaju li za nju, kao vrhunski primjer diplomatije svojim studentima prezentirati najprestižnije svjetske diplomatske akademije.

Naime, IO FS BiH danas je odlučio jednoglasno prihvatiti Baždarevićev izvještaj o posljednjim utakmicama reprezentacije, ali ujedno odbiti produžiti ugovor sa njim. Ukoliko je FS BiH zadovoljan Baždarevićevim radom, nejasno je zašto mu odmah nije ponuđen novi ugovor, pa današnja odluka izgleda samo kao vrlo uglađen i najmanje bolan način raskida saradnje sa legendarnim Mešom.

Ipak nije baš bilo diplomatski kasnije davati izjave kojima će se u narednih mjesec dana Baždarevića barem prividno držati u situaciji u kojoj može očekivati ostanak na klupi BiH, jer je Meša u praksi bivši selektor i FS BiH od danas traži novog čovjeka na kormilu Zmajeva, što je i fudbalski i marketinški logično nakon neuspjeha u baražu protiv Irske i neuspješnih kvalifikacija za SP 2018 koje su najlošije kvalifikacije BiH u zadnjih 10 godina.

IO FS BiH pod predsjedovanjem Elvedina Begića napravio je veliki napredak i odličan potez angažovanjem Osima, Bajevića, Kajtaza i Misimovića da nađu novog selektora čiji će izbor IO FS BiH prihvatiti ili odbiti. Velikanima bh. fudbala Zvjezdan Misimović je korisno pojačanje jer ima senzibilitet prema pulsu naše reprezentacije čiji je donedavno i sam bio član, pa svi vjeruju kako će ovaj tim uistinu odabrati najbolje rješenje od svih ponuđenih trenera.

Komisija za izbor novog selektora svakako bi trebala raspisati javni konkurs i omogućiti svim dovoljno kvalificiranim trenerima da se prijave za funkcije selektora i pomoćnih trenera u reprezentaciji BiH, a onda na osnovu prijavljenih kandidata i ličnih stručnih procjena odabrati najbolji stručni štab, jer sam selektor bez kvalitetnih pomoćnika teško može napraviti veliki rezultat.

Amar Osim i Meho Kodro prvi su kandidati da nasljede Baždarevića. Kandidaturu je preko medija najavio Džemal Hadžiabdić, a želju da postane selektor ima i Husref Musemić. U FS BiH bi na klupi voljeli vidjeti i Roberta Prosinečkog, ali su objektivno male šanse da se Prosinečki odluči za BiH pored boljih ponuda iz Slovenije, Turske i Azerbejdžana. Navijači već godinama maštare o Sergeju Barbarezu kao selektoru BiH, ali je takav scenarij nemoguć sve dok se Barbarez ne prihvati trenerskog posla u nekom klubu.

Ko god dođe za novog selektora mora računati kako će čelnici FS BiH trčati pred kamere preuzeti njegove zasluge u vrijeme dobrih rezultata, ali i da će ga pustiti niz vodu čim kola krenu nizbrdo, kao što je to bilo npr. u slučaju Safeta Sušića.

Mehmed Baždarević je i tokom anagžmana u BiH imao ponude nekoliko velikih klubova, među njima i Sportinga iz Lisabona, pa je za očekivati kako nakon reprezentacije BiH može naći još bolji i unosniji angažman.

Bosna i Hercegovina bi novog selektora trebala dobiti 10. novembra.

(BIH.ba)