Proslavljena bh. košarkašica u Kući slavnih

Bh. koÅ¡arkaÅ¡ica Razija Mujanović nova je Älanica Kuće slavnih MeÄ‘unarodnog koÅ¡arkaÅ¡kog saveza (FIBA) u generaciji 2017. godine, javlja Fena.

Mujanović je 80-ih i 90-ih godina proÅ¡loga stoljeća osvojila Äetiri europska klupska naslova te isto toliko puta proglaÅ¡avana najboljom koÅ¡arkaÅ¡icom Europe.

S tuzlanskim Jedinstvom prvi europski naslov uzela je 1989. godine, 1992. isto je ponovila sa Å¡panjolskim klubom Dorna Godella, a 1994. i 1995. godine s talijanskim klubom Pool Comense.

S reprezentacijom Jugoslavije osvojila je srebrnu olimpijsku medalju 1988. godine, a dvije godine kasnije na Svjetskom prvenstvu okitila se istom medaljom.

Na Mediteranskim igrama 1993. godine osvojila je zlato u dresu bh. reprezentacije.

Pored Mujanović u Kuću slavnih u generaciji 2017. uvrÅ¡teni su i Toni KukoÄ (Hrvatska), Shaquille O'Neal (SAD), Mickey Berkowitz (Izrael), Pero Cameron (Novi Zeland), Valdis Valters (Latvija). Uz njih, kao trener je uvrÅ¡ten DuÅ¡an Ivković (Srbija) te originalni “Dream Team”, ameriÄka reprezentacija koja je na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni osvojila zlatnu medalju.

(Reprezentacija.ba)