Večeras će na stadionu Ernst Happel u Beču sa početkom u 20,30 sati selekcija Austrije odigrati prijateljski meč protiv Bosne i Hercegovine. Bit će to treći međusobni duel ove dvije reprezentacije.

Austrija se trenutno nalazi na 23. mjestu FIFA rang liste. Prvi zvanični meč odigrali su 1902. godine kada su savladali Mađarsku rezultatom 5:0.

Najubjedljiviju pobjedu ostvarili su 1997. godine protv Malte (9:0), dok su najteži poraz doživjeli od Engleske 1908. godine (1:11).

Selekcija Austrije sedam puta je učestvovala na svjetskim prvenstvima, a najveći uspjeh im je treće mjesto 1954. godine.

Plasman na Euro izborili su samo jednom i to 2008. godine kada su zajedno sa Švicarskom bili domaćini. Najviše nastupa za reprezentaciju Austije ima Andreas Herzog (103), dok je najbolji strijelac Toni Polster (44 gola).

Austrijanci trenutno igraju fantastično i blizu su plasmana na Europsko prvenstvo koje se igra naredne godine u Francuskoj.

Nakon pet odigranih kola u grupi G nalaze se na prvoj poziciji sa 13 osvojenih bodova uz gol razliku 10:2.

Savladali su Rusiju i Crnu Goru sa po 1:0, Moldaviju 2:1, Lihtenštajn 5:0 i remizirali sa Švedskom kada su odigrali 1:1.

Od 23 igrača koja se nalaze na spsiku selektora Kollera za meč protiv naših Zmajeva, čak devetorica nastupaju u njemačkoj Bundesligi. Prva zvijezda selekcije je 22-godišnji prvotimac minhenskog Bayerna David Alaba koji je već upisao 35 nastupa za nacionalni tim i postigao šest golova.

Zanimljivo je da pet fudbalera selekcije Austrije nastupa u klubovima gdje  igraju i naši reprezentativci.

Christian Fuchs je saigrač Seada Kolašinca u Schalkeu (koji je u dogovoru sa Schalekom pošteđen reprezentativnih obaveza), Florian Klein i Martin Harnik igraju sa Vedadom Ibiševićem u Stuttgartu, Zlatko Junuzović je član Werdera za koji nastupa naš Izet Hajrović, dok sa Asmirom Begovićem u engleskom Stoke Cityju igra i Marko Arnautović.

Izabranici Marcela Kollera u posljednjih 13 utakmica postigli su po najmanje jedan gol.

U tih 13 mečeva ubilježili su osam pobjeda, tri remija i samo dva poraza uz gol razliku 21:9.

Meč protiv Austrije bit će odlična provjera našem selektoru Baždareviću i bh. fudbalerima. Iako je Alaba najveća zvijezda tima, Austrijanci su selekcija koja igra timski i ne zavisi od jednog igrača. Trčkački su moćna ekipa koja je puno napredovala u posljednje vrijeme i njihovi rezultati govore o kakvoj se momčadi radi.

Austrija je u petak u kvalifikacionom susretu savladala Lihtenštajn sa 5:0 na gostovanju, a od prve minute igrali su: Almer, Klein, Dragović, Hinteregger, Fuchs, Harnik, Baumgartlinger, Alaba, Arnautović, Junuzović i Janko. Priliku u drugom poluvremenu dobili su Sabitzer, Djuricin i Hinterseer.

I u ovoj utakmici pokazali su raznovrsnost u napadu, jer se pet različitih igrača upisalo u listu strijelaca.

Marcel Koller vjerovatno će sutra napraviti nekoliko izmjena u odnosu na početni sastav protiv Lihtenštajna, baš kao i naš selektor.

Nadamo se da će izabranici Mehmeda Baždarevića pružiti svoj maksimum, odigrati dobar susret te doći do povoljnog rezultata.

(Reprezentacija.ba)