Titulu osvojila četiri bh. reprezentativca, među kojima su, interesantno, sva tri čuvara mreže

Gledajući individualne učinke, može se konstatovati kako je iza bh. reprezentativaca jedna zaista fantastična sezona u nacionalnim šampionatima.

Obilježio ju je svakako napadač Rome Edin Džeko (31), koji je s 29 postignutih pogodaka ponio titulu najboljeg strijelca talijanske Serie A.

S klupske strane nije to bilo baš tako sjajno, jer je u konačnici veći broj onih koji su završili u nižem rangu takmičenja, nego onih koji su se okitili naslovom prvaka.

Titulu su osvojila četiri bh. reprezentativca, među kojima su, interesantno, sva tri čuvara mreže.

U društvu Asmira Begovića (Chelsea/Engleska), Ibrahima Šehića (Qarabag/Azerbejdžan) i Kenana Pirića (Zrinjski/Bosna i Hercegovina) od igrača našao se jedino Miralem Pjanić (Juventus/Italija).

Društvo najboljih napustilo je pak njih pet i to Dario Đumić (NEC/Holandija), Toni Šunjić (Palermo/Italija), Rade Krunić (Empoli/Italija), Mato Jajalo (Palermo/Italija) i Kenan Kodro (Osasuna/Španija).

U obzir su uzeti svi pozvani igrači za predstojeći susret s Grčkom, a ako bi gledali one koji su bili pozivani u prethodnim navratima, spisku putnika za niži rang mogli bi dodati i Marija Vrančića (Darmstadt).

Kako u šampionatima, Zmajevi su bili jednako uspješni i u kup takmičenjima. Ibrahim Šehić je s Qarabagom osvojio Kup Azerbejdžana, Gojko Cimirot s PAOK-om Kup Grčke, a Miralem Pjanić s Juventusom Kup Italije.

Priliku da ponove njihov uspjeh imat će Armin Hodžić i Amer Gojak, koji s Dinamo Zagrebom igraju finale Kupa Hrvatske protiv Rijeke, baš kao i Edin Višća (Istanbul Basaksehir) i Riad Bajić (Konyaspor), čije momčadi očekuje međusobni duel u finalu Kupa Turske.

(Reprezentacija.ba)