Selektor U17 BiH za Reprezentacija.ba govorio o minulom EP-u, ali i budućnosti na klupi naše selekcije

U17 reprezentacija Bosne i Hercegovine nastup na Evropskom kadetskom prvenstvu u Hrvatskoj okončala je u grupnoj fazi.

Izabranici Sakiba Malkočevića osvojili su tri boda iz tri meča, a za povijesni plasman u četvrtfinale nedostajao im je pogodak u duelu posljednjeg kola protiv Srbije, koju su savladali s 1:0. Prije toga su zabilježili poraze od Njemačke (0:5) i Republike Irske (1:2).

Bez obzira što nije napravljen iskorak, naš kadetski tim je ispunio očekivanja selektora Sakiba Malkočevića, koji je u razgovoru za portal Reprezentacija.ba izrazio zadovoljstvo ostvarenim i prikazanim.

Razgovarao: Admir Vatreš

“Apsolutno sam zadovoljan. Prvo plasmanom među 16 najboljih, a zatim i s ona dva nastupa (protiv Irske i Srbije), jer protiv Njemačke to nije bilo to. Nije bilo dobro, da li od straha ili prevelikog respekta prema protivniku koji je iskreno bolji od nas, jači u svakom pogledu. Moglo je to završiti na neki drugi način, ali poraženi smo praktički bez ispaljenog metka”, rekao je Malkočević i nastavio:

“Druge dvije utakmice su bile solidne, da ne kažem dobre, pogotovo drugo poluvrijeme protiv Irske, gdje smo baš igrali dobro, stvarali prilike, međutim, i tu smo poraženi. U toj trećoj utakmici smo zasluženo osvojili tri boda. Da smo postigli gol na vrijeme, možda bi se situcija drugačije i razvijala, ali sve u svemu, ovo je još jedan uspjeh kadetske reprezentacije i još jedan veliki rezultat za naš fudbal. Ovi dječaci su zaslužili sve čestitke”.

Potrebne jače provjere

Ispostavilo se da je ključni duel bio onaj s Republikom Irskom, u kojem nas je, kako Malkočević kaže, koštala realizacija.

“Izostala je realizacija. Imali smo puno prilika, nismo ih iskoristili i protivnik nas je kaznio, još primimo taj gol iz jedanaesterca… Takav ishod je neminovan. Ali, nemam stvarno šta da zamjerim momcima, osim te prve utakmice, gdje je bio preveliki strah i respekt prema Njemačkoj. Ovo ostalo je bilo iznad naših mogućnosti, mi smo dali svoj maksimum, tako da mogu još jednom reći kako smo i moj stručni štab i ja apsolutno zadovoljni nastupom na EP-u. Biti dvije godine među deset, dvanaest najboljih, to nije mala stvar. I sad smo ostavili iza sebe Srbiju, Hrvatsku, Norvešku, tu smo na diobi s Italijom i Ukrajinom. Treba naglasiti i da na EP-u nije bilo Portugala, Belgije, Švicarske, Austrije, Grčke, Rusije, Švedske…”.

Malkočević se složio kako su nam potrebne jače provjere, kako ne bi dolazilo do sličnih situacija kao u susretu s Njemačkom.

“Naravno. Čim odigramo jednu utakmicu s tako kvalitetnim protivnikom, vidimo da ni oni ne lete, da se i s njima može igrati, iako mi u mnogo stvari zaostajemo za tim najboljim i nemamo pravo da se guramo tamo gdje nam objektivno nije mjesto. Treba nam barem prije kvalifikacija dvije-tri kvalitetne provjere. Dobro su nam npr. došla ona dva poraza od Italije u augustu prije prvog kruga kvalifikacija. Poraženi smo dva puta, ali smo nešto naučili i to nam je bilo od koristi”.

Podrška tu sve vrijeme

Malkočeviću je istekao ugovor po završetku Evropskog prvenstva i još uvijek ne zna ništa u vezi svoje budućnosti na klupi našeg U17 tima.

“Svima nama su ugovori istekli, prvo Erbezu (U15), zatim Karačiću (U19), a sada i meni. Ne znamo šta i kako dalje, još nismo sjeli, nismo razgovarali. Ja sam poslao izvještaj s Evropskog prvenstva Izvršnom odboru, pa ćemo vidjeti. Oni će vjerovatno analizirati i reći šta dalje. Što se tiče podrške, ona je bila tu sve vrijeme, sve što smo tražili to smo i dobili. Nismo se osramotili niti u jednom segmentu, pa ni na terenu. Ne znam šta će ljudi iz Saveza odlučiti. Bilo je promjena u tom tehničkom odjelu, tamo više nisu Pirić i Jaha. Tu su neki novi ljudi, ne znam kakva su njihova razmišljanja”, istakao je Malkočević na kraju razgovora za portal Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)