Pobjedom protiv Mađarske kadetska reprezentacija završila je svoje baražne kvalifikacije bez plasmana na Europsko prvenstvo. Iako u grupi bez najjačih mogućih protivnika i sa izuzetno odličnom selekcijom igrača, bh. kadeti su takmičenje završili sa po jednim porazom, remijem i pobjedom.

Danas smo poveli golom Demirovića koji na svoj rođendan pogađa u 37. minuti, no zbog loše postavke u našoj odbrani Mađari poravnavaju na 1:1 golom Dragonera koji se praktično ušetao u naš 16-erac. U izuzetno otvorenoj završnici u kojoj je bilo velikih šansi na obje strane, naši kadeti uspijevaju doći do pobjede preko Mustedanagića koji pogađa nakon kornera u trećoj minuti sudijske nadoknade. Zanimljivo, u posljednjih šest susreta kadeti su u tri susreta u sudijskoj nadoknadi postizali golove.

Iako treba spomenuti da je suđenje na susretu bilo izuzetno loše, te da našoj reprezentaciji nije sviran čist penal, kao i da je  mahano nekoliko sumnjivih ofsajd pozicija, ostaje gorčina zbog još jednih neuspješnih kvalifikacija ovih odličnih mladića koji su sigurno, gledajući njihove individualne kvalitete, mogli puno više.

Odluka Tehinčkog sektora NFSBIH da produži mandate selektorima omladinskih selekcija koju je Izvršni odbor podržao bila je, svima jasno, pogrešna u startu, a kontiunitet neuspjeha Sakiba Malkočevića, potvrđuje da Izvršni odbor kao tijelo NFSBIH nije kompetentan za izbor stručnih kadrova, te da se taj posao mora prepustiti struci.

I sam način izbora selektora, po kojemu je bez otvorenog i javnog konkursa selektoru Malkočeviću data prilika da kadete vodi po šesti put u kvalifikacije, je definitivno pogrešan, obzirom da se radi o klasičnom izboru kadrova iz zatvorenog kruga. Naime, selektorom neke omladinske reprezentacije možete postati samo ako vas vaš domaći klub predloži kantonalnom ili entitetskom savezu, a on dalje kandiduje Tehničkom sektoru NFSBIH, odnosno Izvršnom odboru NFSBIH.

U praksi to znači da npr. Jose Mourinho ili Arsene Wenger ne bi mogli biti selektorima mladih selekcija Bosne i Hercegovine jer nemaju prijatelje, familiju, kolege ili partnere u lokalnim bh. klubovima i savezima koji bi ih kandidirali Izvršnom odboru NFSBIH.

Nažalost, sve dok se selektori i ostali treneri u našim mladim selekcijama budu birali na taj način, a ne na osnovu trenerske biografije, obrazovanja, znanja i ranijih uspjeha, gledaćemo neuspjehe naših mladih, ali i seniorskih selekcija, jer očigledno je da nije dovoljno pozvati najbolje igrače, ako na njihovom čelu nije trener koji zna iskoristiti njihove kvalitete.

Činjenica da je od tridesetak selektora koliko ih je do sada u različitim mandatima birao Izvršni odbor samo jedan trener, Safet Sušić, uspio odvesti svoju selekciju na veliko takmičenje ponovo govori da Izvršni odbor nije kompetentan za izbor selektora, ali i da se cjelokupan sistem kandidiranja mora pod hitno promijeniti.

Tvrditi da je uspjeh naše trenutke kadetske selekcije sam plasman u dodatne baražne kvalifikacije je samo omalovažavanje ovih sjajnih momaka, koji bi svojim kvalitetama, uz kvalitetno trenersko rukovođenje mogli igrati puno značajniju ulogu u europskom fudbalu.

Dok ne budemo sami poštovali svoj fudbalski kvalitet izborom najboljih fudbalskih radnika, ne treba se ni čuditi što naše mlade selekcije ne poštuje ni FIFA, ni UEFA, ni sudijske organizacije, ni delegati…

(Reprezentacija.ba)