Safet Sušić obratio se novinarima prije jutrošnjeg treninga naše reprezentacije u Trening centru Fudbalskog saveza BiH.

– Atmosfera u reprezentaciji je značajno narušena tragedijom koja se dogodila zeničkim rudarima. Izgleda da smo nesretna zemlja kojoj se svako malo nešto ružno desi. – iskreno je rekao Safet Sušić.

Novinare je zanimalo da li su svi igrači spremni za Kipar i šta selektor i njegovi pomoćnici spremaju za ovaj meč.

– Svi su spremni, pripreme protiču bez ikakvih problema. Momci sa nestrpljenjem očekuju utakmicu. Pred nama su još dva treninga, vjerovatno ćemo i na dan utakmice da malo treniramo.

– Danas ću sa saradnicima gledati utakmicu Kipar – Hrvatska. Igrači vjerovatno neće gledati utakmicu jer se znalo desiti da gledajući utakmice stvore sebi drugačiji utisak o protivniku nego što to jeste. Da se radi o nekoj jačoj ekipi puno bi više o njima razmišljali, ali ovako puno moramo gledati sebe. Vjerovatno ćemo lako dolaziti do njihovih 35-30 metara terena, a onda ćemo morati tražiti rješenja kako doći do gola. Moramo se pribojavati da takvom igrom ne ostavimo prostor za protivničke kontranapade i da nam se ne osveti takva igra. Momci su toga svjesni i ja vjerujem da će svoje zadatke odraditi kako treba. – govori selektor naše reprezentacije.

Da li ćemo igrati sa dva klasična napadača?

– Mi ćemo cijele kvalifikacije igrati sa dva ili tri napadača. Ukoliko se radi o dva klasična centarfora to će biti Ibišević i Džeko, a ako igramo sa jednim klasičnim centarforom, onda će on imati dva prateća igrača sa strane, poput Hajrovića i Višće. Još uvijek imam neke dileme oko sastava, kao i uvijek što imam tri dana pred utakmicu. Igrači uvijek pretpostave sastav na osnovu onoga što radimo na treningu, no ja želim ostaviti sebi prostor da nešto mogu promijeniti i sat-dva prije utakmice i zato ne želim zvanično najaviti sastav. – otkriva Pape.

– Mi možemo uvijek ovakvim ekipama možemo dati tri gola, ali uvijek i možemo da primimo gol, kao što smo mogli primiti gol i sad protiv Lihtenštajna. Protiv ekipa kakav je Kipar važno je što prije dati gol, jer ukoliko utakmica prolazi, a nismo našli rješenje, lako se ostupi od dogovora na terenu i onda se može uvijek primiti kobni gol. – iskren je Sušić.

Podmlađivanje reprezentacije je jedan kontinuitet

– Ova reprezentacija sada u odnosu na onu u Brazilu ima 30 godina manje. Cilj je da ovi igrači, ukoliko se plasiraju u Francusku budu jedna mlada, ali zrela ekipa. – zaključio je naš selektor Safet Sušić.

(Reprezentacija.ba)