Defanzivac bh. reprezentacije Ermin Bičakčić od ponedjeljka se pridružio pripremama svog novog kluba Hoffenheima. Bičakčić se u Hoffenheimu pridružio kolegi iz reprezentacije Sejadu Salihoviću, a prethodno je nastupao za Eintracht Braunschweig.

U intervjuu za klupsku internet stranicu Hoffenheima Bičakčić se predstavio fanovima novog tima, te otkrio kako je dobio nadimak “Iron-Ermin”, kao i šta je bila prevaga po pitanju njegovog transfera.

” Iron-Ermin”, otkud taj nadimak?

– Nadimak je nastao dok sam igrao za E. Braunschweig. Navijači su me tako prozvali zbog mog stila igre. Ispočetka mi je bilo pomalo smiješno, ali je lijep način priznanja za moj učinak na terenu.

Kakvi su tvoji prvi dojmovi u novom klubu?

– Zadovoljan sam. Neke igrače sam od ranije poznavao kao što je Sali (Salihović) iz reprezentacije BiH, a tu su i neki bivši suigrači iz Stuttgarta. Vrlo dobro sam primljen od svih, pa i onih koje sam po prvi put upoznao. Lijepa je sredina, dobra atmosfera i to mi se sviđa.

Debitantski nastup sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu. Želja je bila prolaz u drugi krug, ali…

– Naravno da smo se željeli proći grupnu fazu i plasirati se u osminu finala. Zajedno u grupi sa Argentinom, Nigerijom i Iranom to je bio realan cilj. Ipak u ključnoj utakmici protiv Nigerije smo nesretno poraženi. Nažalost, kasnije pobjeda protiv Irana nije većeg rezultatskog značaja. Sve u svemu to je bilo ogromno iskustvo za moju zemlju kao i za svakog igrača koji je nastupio, izjavio je Bičakčić koji se prisjetio i otvaranja Mundijala protiv Argentine: U utakmici protiv Argentine sam imao neku pozitivnu nervozu jer sam morao čuvati igrače kao što su Aguero, Higuain, Di Maria, Messi…

Dolazak u novu sredinu sa drugačijim stilom igre, hoćete li biti promjena u tvom načinu igranja?

– Prelaskom u Hoffenheim bio sam svjestan da je to momčad koja se orijentiše na ofanzivan i brz nogomet. Igraju agresivno sa brzim napadima, a činjenica da su postigli 72 gola u sezoni dovoljno govori o tome. Morat ću se prilagoditi novom stilu igre. Ako to ne uspijem moglo bi doći do pada koncentracije i samopouzdanja, a to su stvari koje sebi ne smijemo dopustiti. Trudit ću se da svoje zadatke u ulozi stopera ispunjavam na najbolji mogući način.

Ermin Bičakčić je otkrio i neke zanimljivosti vezane za njegov transfer iz Braunschweiga.

– Ponuda je stigla u feburaru ili martu mjesecu. U to vrijeme Braunschweig je bio u teškoj situaciji. Borili smo se za opstanak u Bundesligi i misli su mi bile uglavnom orijentisane prema tome. No, tadašnji razgovor sa Markusom Gisdolom (trener Hoffenheima) je bio prevaga. Gisdola sam poznavao za vrijeme dok sam igrao u B-timu Stuttgarta kada me upravo on trenirao. Imali smo dobru suradnju u tom razdoblju i zbog toga sam odlučio zaigrati za Hoffenheim, kazao je Bičakčić na kraju razgovora.

(Reprezentacija.ba)