Predrag Pašić (63), legendarni fudbaler Sarajeva i cijele bivše Jugoslavije, gostovao je u emisiji “Top Gol by Baho” kod Sabahudina Topalbećirevića.

Popularni Paja govorio je o brojnim sportskim temama, ispričao nekoliko smiješnih anegdota, a razgovor je trajao sat i 20 minuta.

Prisjetio se legendarnog Asima Ferhatovića Haseta i događaja koji će pamtiti cijeli život.

“Još kao dječaku u svlačionici mi je prišao Hase i rekao mali bićeš odličan igrač, ali si jako fizički slab. Od sad neka te tata poslije ručka kući dovede kod mene u ćevabdžinicu na još jedan ručak” prisjetio se Paja.

U uvodu je između ostalog Predrag Pašić ispričao anegdotu kako je na Koševu dobio šamar od igrača Partizana.

“Igrali smo protiv Partizana na Koševu, dva puta sam imao priliku dobiti šamar, a jednom je bilo protiv Partizana. U nekom čudnom odbijanju, dobio sam loptu pred golom, na dva metra i samo sam trebao da loptu gurnem u go, međutim vidio sam da se Rade zaletio kao voz, onda mi bilo drago da se malo vratim, on je proletio i dao sam gol. On je mene zovnuo, ja sam mislio da će me pohvaliti, a on “zviz” šamar”, kaže Pašić.

Dugo je igrao sa Safetom Sušićem i bili su sjajan tandem, a o Papetu je ispričao priču o duplom viskiju pred veliku i čuvenu utakmicu sa HSV-om.

“Ono što je meni ostalo u uspomeni, pred utakmicu sa HSV-om, meni su još uvijek 22 ili 23 godine, mene je trema uhvatila takva da nisam znao uopšte šta radim, u toj frci ja priđem Papetu i kažem Pape ja sam se “ukakio”, ja ne znam ni kopačke obući, kaže on meni hajde ovamo, obuci papuče. Idemo kod svlačionice i odemo kod Salke Kića u restoran na stadionu, kaže njemu Pape daj mu dupli viski, a ja njemu, kakav dupli viski, ja još uvijek balo, i naspe Salko viski, kaže krkni to nemoj da ti šamar opalim, ja popijem i mi dole, meni lijepo ja bih zapjevao, gdje je taj Kaltz i mislim da mi je ta časa pomogla da se igra sa Kalzom”.

Prisjetio se i anegdota u FK Sarajevo u kojem su Nihad Milak i Mirza Kapetanović bili najduhovitiji članovi ekipe, koji su ga čak znali slagati da je jednom od njih umrla majka, samo kako bi napravili svoj skeč.

Predrag Pašić je imao brojne ponude, pogotovo od Crvene zvezde i popularne velike četvorke. Kaže da je najveća neispunjena želja Dragana Džajića.

“Ja sam dijete Koševa, rodio se u bolnici, išao u školu i živio u neboderu sto metara od Koševa. Ispred nebodera se skupljaju penzioneri i bio je jedan Štefo, non stop pijan, i on je izašao da piša u pola 10 navečer. Izašao je s druge strane nebodera da piški kad Džajić stoji i čeka. Ja sam bio izašao s curom, a Džaja je došao da sa mnom priča. Štefo se vratio i govori penzionerima ljudi Džajić u haustoru, a oni mu govore mrš, kakav Džajić, bježi pjano”, uz osmijeh prepričava Pašić i dodaje:

“Mišo Kovač je bio u Hajduku i govorio Paja dat ćemo ti sto hiljada maraka više, iz Dinama su dolazili, to je bio haos, sva četiri kluba su me htjela. Džajić mi je rekao da sam mu najveća neispunjena želja.”

U reprezentaciji Jugoslavije nikada nije dobio pravu priliku, a kako kaže “nije znao šutjeti” pa je napravio pobunu jer glavni igrači na svjetskom prvenstvu noći provode kockajući. Za kaznu je preseljen na tribine.

Nije mnogo poznato da je Predrag Pašić predložio Felixu Magathu da pogleda i obrati pažnju na Edina Džeku.

“Bio je telefonski poziv pred utakmicu BiH – Turska, Magath me nazvao i rekao šaljem ti svog asistenta, ako možeš da mu pomogneš. Ja sam došao u Holiday Inn, i pomoćnik govori kao poslao me Magath, želio bi da zna ima li jedan igrač u BiH koji može igrati u Wolfsburgu. Ja sam rekao broj 11, Edin Džeko, gledaj utakmicu. Dao je svjetski gol, Magath me poslije nazvao i rekao Paja hvala ti. Ja sam Džeku vidio sam 10 godina, Hajro Bojadžić ga je doveo u Bubamaru i rekao je ima jedan mali strašan, i ja sam to odmah vidio. Putovao je s nama na turnir u Italiju, govorili su mi ovaj momak je čudo, bio je najbolji strijelac turnira u Novari. Odmah su iz Želje našli starog, odveli ga i tako je u Bubamari bilo. Željo i Sarajevo su odmah uzimali igrače. Preko 20 igrača je zaigralo u profesionalnim vodama, niko nikad nije smio reći od njih da je ponikao u Bubamari, sad ima u Želji i u Sarajevo igrača. Nevjerovatno da im je neko zabranio da kažu da su igrali u Bubamari”.

Pašić se prisjetio i ratnih dana u Sarajevu, ali i sa sjetom govorio o stanju u sarajevskim klubovima i o tome kako su razočarani na bolji svijet otišli najveća imena glavnog grada BiH.

“Živim sretan i umrijeću sretan jer sam život proveo u fudbalu. Ipak nepojmljivo mi je da danas u mom gradu ne postoji klub u nijednom sportu koji se bori za neki značajan rezultat. Teško mi je i kada mislim na to kako su na bolji svijet razočarani otišli Mirza Delibašić, Davorin Popović, Kiko Sarajlić, Asim Ferhatović… Nedavno i Ivica Osim kojemu znamo šta je Savez uradio”

Cijeli sjajan razgovor pogledajte u prilogu.

(Reprezentacija.ba)