ZvaniÄna stranica FIBA koÅ¡arkaÅ¡ke Lige Å ampiona obavila je razgovor sa Samirom Seleskovićem, koÅ¡arkaÅ¡kim trenerom i bivÅ¡im reprezentativcom BiH, Älanom kultne generacije koja je naÅ¡u zemlju predstavljala na Eurobasketu 1993. godine.

Selesković je viÅ¡e od Äetiri godine zadužen za razvoj najtalentovanijih igraÄa u Turskoj, u Tofasu iz Burse, gdje je i tehniÄki koordinator svih omladinskih selekcija. Ranije je u Turskoj bio asistent BoÅ¡i Tanjeviću u Fenerbahceu i Turskoj reprezentaciji, nakon Äega je samostalno vodio omladinske i seniorske ekipe, ali i za vrijeme mandata Nenada Markovića bio i pomoćnik u koÅ¡arkaÅ¡koj reprezentaciji BiH.

Euroliga je kao povod za razgovor sa Seleskovićem uzela novo pravilo o posticanju razvoja mladih igraÄa. Da bi podstakla klubove da pružaju Å¡ansu mladim igraÄima, koÅ¡arkaÅ¡ka Liga Å ampiona zahtijeva timovima da u rosteru moraju imati najmanje pet domaćih igraÄa. Taj uslov nije problem za Tofas, gdje Selesković i saradnici imaju kvalitetan plan rada.

Selesković i njegovi saradnici vjeruju u njihov plan po kojem klub u svakom trenutku mora imati spremnog mladog igraÄa da uskoÄi u prvi tim. U sluÄaju povrede ili transfera standardnih prvotimaca. Tofas je fokusiran na domaće igraÄe i radi veoma dobar posao sa mladim igraÄima iz Turske, a prednost imaju lokalni koÅ¡arkaÅ¡i iz Burse.

Devet od 14 košarkaša iz rostera su Turci. Tosu Yigit Arslan, Berke Buyuktuncel, Kivanc Col, Bora Satir, Ali Taskin, Emre Tanisan, Batin Tuna, Berk Ugurlu i Muhsin Yasar.

“Ako vidimo da je igraÄ izvan naÅ¡e regije sa manje od 16 godina veoma talentovan, naravno da ćemo razmisliti o tome da ga angažujemo. Ipak, prvo gledamo igraÄe koji su u Bursi. To je jedino logiÄno. Ako uzmete igraÄe iz inostranstva kada imaju 14 ili 15 godina, prvo pitanje koje postavite je kako će oni doći? Bez porodice? Drugo, ako doÄ‘u, to nije isto kada žive sa sa roditeljima i imaju sve. Ne opterećujete njegov život. On tada misli samo na koÅ¡arku i mnogo je sretniji”, istiÄe Selesković i dodaje:

Koliko Tofas radi dobro najbolje govori kako je nedavno njihovom igraÄu Ata Can Atsurenu (2002. godiÅ¡te) ponuÄ‘ena najveća stipendija i potpuno besplatno Å¡kolovanje na Drexler Univerzitetu u SAD-u. Ranije je bio tri ptua najbolji strijelac u Turskoj u kategorijama kadeta i juniora.

“Nastojimo da ne dovodimo igraÄe koji imaju 12, 13 ili 14 godina. Možda one koji imaju 15 ili 16, jer su sposobniji da doÄ‘u bez porodice i to je manje stresa. NaÅ¡ predsjednik Cengiz Eroldu i generalni menadžer Tolga Ongoren uvijek nas pitaju oko organizacije sa mladima. Seniorski tim bez mladih igraÄa neće dugo opstati.”

InaÄe, klub Tofas radi sve kako bi mlade koÅ¡arkaÅ¡e podigao na viÅ¡i nivo, pa je tako investirano u novi objekat. Sportska dvorana “Mustavfa V. Koc” otvorena je 9. juna 2016. godine i prostire se na 5.8000 kvadratnih metara. Objekat se sastoji od tri koÅ¡arkaÅ¡ka terena, fitnes centra, svlaÄionica, rehabilitacionog centra i kancelarija. Parket i koÅ¡evi su uraÄ‘eni po NBA standardima, a tereni se mogu koristiti i za druge sportove poput odbojke ili stonog tenisa.

Selesković za kraj razgovora podcrtava da je osnovni cilj Tofasa razvoj mladih igraÄa i da Å¡to viÅ¡e dobijaju priliku za igru.

“Želimo da naÅ¡im talentovanim igraÄima pružimo Å¡to je viÅ¡e moguće minuta na parketu, a ne da sjede na klupi. Svake sedmice koordiniramo naÅ¡e timove i odluÄujemo koji igraÄi bi trebali igrati i gdje i to na osnovu oÄekivane rotacije i protivnika.”

(Reprezentacija.ba)