Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine 28. decembra održaće sjednicu na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti izbor novog selektora reprezentacije BiH.

Promjene statuta koje je FS BiH usvojio ove godine donijele su i promjene načina izbora, odnosno glasanja za selektora.

Prema novom statutu za izbor selektora ili donošenje bilo koje druge odluke potrebno je 11 glasova članova Izvršnog odbora (više od 2/3 prisutnih), ali se traži pripadnost određenoj entitetskoj ili kantonalnoj komponenti uz uslov da su svi članovi pristuni.

Primjera radi, ako je na sjednici prisutno 13 od 15 članova, onda je za valjanu odluku potrebno da glasa devet članova, ali opet za odluku mora glasati najmanje po jedan član iz svake komponente (naroda).

Dakle, da bi novi selektor bio izabran na nekoj od narednih sjednica, mora dobiti više od 66,6% glasova prisutnih na sjednici te u ukupnom zbiru glasova mora biti uključen najmanje po jedan glas članova iz svakog naroda.

Podsjećanja radi, prema starom statutu Fudbalskog saveza BiH za donošenje neke odluke bilo je potrebno 12 od 15 glasova, ali nije bilo uvjetovanja da mora glasati njmanje po jedan član iz svakog naroda.

(Reprezentacija.ba)