Vladimir Petković, selektor Švicarske, je za Dnevni avaz prokomentarisao nastupe reprezentacije BiH u posljednje vrijeme i neuspjeh u baražu za EURO 2020.

“Pratim sve. Ali, sami su krivi. Na ovom nivou – u grupi A, ne može se improvizirati. Moraš imati linije, dogovorene i određene. Svi su znali da on ne bi trebao ostati dalje. Nije kriv sad Bajević. Najlakše je sad sve svaliti na trenera. U ovakvim situacijama niko te ne može izvući, svako se mora preispitati. Svi se moraju pogledati u ogledalo i tek onda zajednički stvoriti neki preduvjet da se može dobro raditi”, ističe Petković i dodaje:

“Svi, od igrača, do zadnjeg ko radi u Savezu, svi se moraju preispitati. Razumljivo je da je nakon ispadanja od Sjeverne Irske došlo do pada. Ali se nije smjelo izgubiti od Iraca. Pogotovo način na koji si ispao. Treba se dobro analizirati sve i gledati kako se može šta popraviti, kako bi sutra bili bolji. A pucati ne treba ni prema kome, nego donijeti najbolja rješenja i stajati iza toga. Svi moraju stajati iza svake odluke.”

Petković smatra da bi se prilikom izbora novog selektora trebalo voditi računa o kakvom se treneru radi.

Inače, prilikom izbora selektora treba se dobro voditi računa o kakvom se treneru radi, te koliko ima iskustva. Jer, svi treneri reprezentacija u A grupi imaju neko iskustvo. Ne treba se zalijetati. Znam sve, ali još više se treba gledati na struku, na kvalitet. A zaboraviti političke igre i ključeve. Reprezentaciji BiH treba najbolji trener koji ti može donijeti rezultat. Jer onaj ko ti donese plasman, donese ti i novac i sve. Onda se lakše i razvijati”, zaključio je Petković u razgovoru za Dnevni avaz.

(Reprezentacija.ba)