Prošle sedmice u Sarajevu se vanredno sastao Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine sa željom da se uvidi stanje u našoj “A” reprezentaciji koja je na otvaranju kvalifikacija za Euro 2016 doživjela neočekivan i sramotan poraz od Kipra.

Glavna zvijezda sastanka bio je Safet Sušić koji je izložio analizu pripreme i same utakmice protiv Kipra i planove za nastavak kvalifikacija.

– Ni sam nisam siguran zašto je sastanak organizovan. Prema jednom scenariju ovim se okupljanjem želio izvršiti pozitivni šok na selektora i sve igrače, dok određene informacije govore da je neko od članova Izvršnog odbora planirao smijeniti Sušića i predložiti neko svoje novo selektorsko rješenje. Najbliži sam povjerovati da i u jednom i drugom ima istine. – govori nam jedan od učesnika sjednice.

U javnost je nedavno došla informacija o navodnoj visini plate koju prima Safet Sušić koja je za bh. prilike jako visoka.

– Od trenutka kada je bilo koja informacija iscurila iz Izvšrnog odbora ja smatram da među nama više nema povjerenja i da više nikada nećemo moći iskreno raditi i govoriti na sjednicama jer su pojedinci očigledno spremni zbog ličnih interesa da ugroze cijeli sistem povjerenja i funkcionisanja. Plata selektora je nešto što treba da bude transparentno, ali kada se već niko nije spominjao kako je Sušić radio četiri godine sa najmanjom selektorskom platom u Europi i uspio odvesti tim na Svjetsko prvenstvo, onda nije korektno ni da se sada izvlače takve informacije. Kada saberete cijeli iznos ponovo će manje zaraditi od mnogih selektora koji se nisu plasirali.

Kažem, onaj ko je to uradio, uveliko je svjesno zbog ličnih interesa ugrozio funkcionisanje Saveza i vidjećemo kako ćemo i hoćemo li to moći prebroditi. – ističe naš sagovornik.

Zanimljivo je da selektori naših mladih selekcija koji već duži niz godina bilježe sramotne rezultate nikada nisu pozvani na ovakvu vrstu sastanka.

– Pa jasno je da je “A” reprezentacija glavni finansijer Saveza i da se o njoj najviše brine računa, te da Pape iako ima najbolje rezultate od svih selektora i napravio je najviše, na sebi nosi zvono. Nakon Kipra zaslužuje oštre kritike, ali jedino u Bosni vas mogu omalovažavati nakon što niste uspjeli proći u osminu finala sa ekipom koja ima ukupno 8 ili 9 standardnih igrača u malo jačim europskim klubovima ili koja je na prvoj utakmici protiv Argentine računala na igrače koji ne igraju ni godinu za “A” tim BiH. Mlade selekcije? Možda nekome odgovara loše stanje i nered u mladim selekcijama, ali je je krajnje vrijeme da se i tu napravi pravi pomak.

Iskreno upitno je koliko je Izvršni odbor sa ovakvim članstvom uopšte relevantan da bira selektore isto kao što je upitno zašto baš jedan Hadžibegić ili Kajtaz sjede u Odboru za posredovanje i savjetovanje i za to primaju platu. Ne zaboravite, svaka sjednica Izvršnog odbora košta Savez i tu bi trebali sjediti finansijski stabilni ljudi ili pošteni fudbalski radnici. – iskren je član vlade FS BiH.

Nakon vanredne sjednice Izvršnog odbora svi članovi su izašli kroz garažni ulaz hotela Europa kako bi izbjegli novinare.

– Ma nije niko pobjegao od medija, jer siguran sam da ih je većina i bila u direktnom kontaktu sa prisutnima na sjednici. Savez treba razmisliti kako da zaštiti reprezentaciju od niza laži koje iznose pojedini mediji o menadžerskom odnosu selektora i igrača, sukobima i razdorima u reprezentaciji između selektora i igrača, ali i samih igrača…  Koliko se pričalo o Trening centru u Zenici i nekim navodno tajnim dogovorima, a evo sada smo se pripremali tamo i izgubili. Vidim da se Sušiću i namjerno izvrću izjave u negativnom smjeru. Neki novinari dva puta slažu informaciju i onda i sami počnu vjerovati da je to istina. Reprezentacija i savez tu puno gube i to bi se trebalo rješavati tužbama kao što se radi svugdje u svijetu ili voditi na vrijeme računa o odnosu sa novinarima. – zaključuje naš sagovornik.

(Reprezentacija.ba)