Tuka ponovo kontrolisan od doping kontrole IAAF

Atletski šampion Amel Tuka sinoć (utorak) je po 11. put bio “predmet” doping kontrole međunarodne atletske federacije IAAF, piše zenicablog.com.

I dok je čelni čovjek IAAF-a Sebastian Coe u posjeti BiH, a njegove kolege iz Evropske atletske federacije boravili u Zenici, hvaleći Amelove rezultate u više nego skromnim uvjetima zeničkog atletskog stadiona Kamberovića polje, Amel je “pregledan” od njihovih saradnika u Italiji, gdje se nalazi na pripremama.

– U stanu sam, odmarao, gledao Ligu prvaka na TV, kad je neko pozvonio. Bilo mi je čudno, jer nisam nikog očekivao, a njih ponajmanje, kroz šalu, ali sa dozom nezadovoljstva, kaže Amel za zenicablog portal.

Čak 11 kontrola ove godine, priznaje, previše je, pogotovo ga iznenađuju kontrole u periodima daleko od svih takmičenja, kao ovaj u Veroni.

Podsjetimo, Amel je tokom Evropskog atletskog prvenstva u Amsterdamu (Holandija) dvaput u kratkom perodu bio predmet doping-kontrole, od čega je druga kontrola uslijedila u noćnim satima uoči same trke, što je omelo san i završne pripreme našeg atletičara, a rezultiralo rezultatom slabijim od očekivanog.

Tek nakon javnog pismenog protesta Atletskog saveza BIH, uslijedile su provjere, te zvanično izvinjenje doping-kontrole IAAF-a da se radilo o nesporazumu, te da je Amel – “greškom podvrgnut dodatnom ispitivanju” !??

Da je izvinjenje bilo samo formalno, pokazuje i nastavak “tradicije”, čak i na pripremama, na kojima se Amel nalazi tek nekoliko dana. Na kraju, ali i najbitnije – na svim dosadašnjim kontrolama, u svim slučajevima, Amel je bio “potpuno čist”, bez ijedne i najmanje sumnje ili potrebe za dodatnim analizama.

-Iako posjete nekad baš i nemaju nekog smisla, razumijem ljude da rade svoje posao i kod mene su uvijek dobrodošli, ali će se svaki put vratiti “praznih ruku”, jer moj stil života, razmišljanje i poimanje sporta podrazumjevaju fer natjecanje, tako da će me, koliko god iznenadni i nenajavljeni bili, uvijek će me zateći “čistog”, kazao je Amel.

(Reprezentacija.ba)