BiH će se utakmicom protiv Estonije 6. septembra u Zenici početi kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Selektor Baždarević nije pravio prevelike promjene u odnosu na ekipu koja je nosila prošle kvalifikacije. Ipak, dva imena koja će vjerovatno u narednim mečevima dobiti veću minutažu, a koja do sada nismo gledali, mogla bi značajno promijeniti način igre naše reprezentacije.

Mislimo na Gojka Cimirota (23) i Danijela Milićevića (30). 

Gojko Cimirot nakon odlaska iz FK Sarajevo u PAOK brzo se adaptirao. Prošle sezone igrao je odlično i bio vjerovatno najbolji igrač PAOK-a, a navijači koji su ga redovno birali za igrača utakmice pamte odličan Cimirotov meč protiv Borussije Dortmund u gostima kada je PAOK slavio sa 0:1, kao i jako dobro odigrane mečeve protiv najjačih grčkih klubova (Olympiacos i Panathinaikos).

Ove sezone je nastavio u dobrom ritmu. U dva meča protiv Ajaxa i Dinamo Tbilsija u Europa Ligi pokazao je da u novu sezonu ulazi na istom visokom nivou na koje je navikao javnost u grčkoj ligi. Baš kada je riječ o grčkoj ligi, treba spomenuti kako igrači iz domaćeg prvenstva uveliko čine sadašnju reprezentaciju Grčke, te da Cimirot kao jedan od najboljih igrača lige definitivno zaslužuje mjesto i u našoj reprezentaciji kojoj su Grci uz Belgiju glavni konkurenti za vrh tabele.

cimirot

Zašto je Gojko Cimirot tako potreban reprezentaciji BiH. Zato što je igrač koji puno trči, te koji iako jako kreativan i tehnički potkovan, svoje defanzivne zadatke obavlja gotovo bez greške. Njegovi neumorni nastupi značajno bi rasteretili igru Miralema Pjanića kojega bi Baždarević na taj način mogao puno bolje iskoristiti.

Uz sve to Cimirot je hrabar igrač sa karakterom. Sjetimo se poraza od Izraela 3:0 kada su svi igrači poslije utakmice izašli pognute glave pored novinara bez hrabrosti da daju izjavu javnosti i navijačima. Svi osim Cimirota koji je hrabro stao pred sedmu silu.

Slobodan Miralem Pjanić ne znači da će naši napadači dobivati lopte kakve su nekada dobivali od Zvjezdana Misimovića, ali tu na scenu stupa Danijel Milićević za kojega se Meša sigurno nije slučajno tako dugo borio da dođe igrati za BiH.

danijel milicevic

Milićević je u prošloj sezoni bio jedan od najboljih igrača Genta sa kojim je ranije osvojio prvenstvo. U Ligi Šampiona došli su do osmine finala, a i u novu sezonu su krenuli poprilično dobro.

– Od odlaska Misimovića nam nedostaje jedan igrač koji će loptu preuzeti od Pjanića na 20 metara od gola, te je upakovati napadačima za svršen čin. – upozorava već duže vrijeme Ivica Osim, a Milićević bi mogao biti upravo rješenje za taj problem naše ekipe.

U posljednjem meču Genta, onom protiv Anderlechta, Milićević je kreirao nekoliko stopostotnih prilika za svoje napadače. Njegovo brzo razmišljanje i precizne lopte u prostor uveliko bi bile korisne našim centarforima, koji objektivno, od odlaska Misimovića nemaju igrača koji im “pakuje šanse”. Milićević osim kreativnosti, sa sobom nosi i eksplozivnost, tako da je opasan i sa distance.

Jednostavno, sa igračima poput Cimirota i Milićevića, u kombinaciji sa Pjanićem i nadamo se što prije oporavljenim Bešićem, ali i Jajalom, nemoguće je da nam se ponove utakmice u kojima izgledamo teretno i “kao da nemamo vezni red”.

Nadamo se da to prepoznaje i naš selektor Mehmed Baždarević, jer za plasman u Rusiju 2018. godine Bosna i Hercegovina će na terenu morati pokazati puno više borbe i angažmana nego li je to bilo u prošlim kvalifikacijama.

Protiv Estonije ćemo sigurno zaigrati sa presingom na protivnike uz dva visoka napadača Džekom i Ibiševićem i pretpostavka Lulićem (Duljevićem) i Višćom na krilima, pa je teško za očekivati da na terenu vidimo i Cimirota i Milićevića zajedno uz Pjanića, ali kvalifikacije donose različite utakmice u kojima će ovi igrači nekada sigurno zajedno zaigrati od prve minute.

U svakom slučaju utakmica protiv “lakšeg” protivnika kakav je Estonija velika je provjera koliko mogu dobro odigrati naši igrači uoči teškog gostovanja Belgiji u Briselu narednog mjeseca.

(Reprezentacija.ba)