Pred BiH težak posao protiv motivisanih domaćina

Fudbalska repreznetacija Bosne i Hercegovine u utorak 7. juna sa početkom u 12,30 sati u japanskoj Osaki igra finale Kirin Kupa protiv domaćeg Japana (uz direktan prijenos na FACE TV).

Nakon što smo prvi put u svojoj historiji u polufinalnom meču protiv Danske izvodili i bili uspješni u penalima, pred našom reprezentacijom je prilika da prvi put osvoji neki trofej.

Objektivno šanse da rezervni sastav BiH, još pri tome desetkovan povredama i kartonima, pobijedi domaći Japan nisu velike, ali fudbal često donosi neočekivane rasplete i nagrađuje one najhrabrije, tako da optimizam u našoj reprezentaciji postoji.

Svjestan je toga i selektor Japana Vahid Halilhodžić koji je upozorio svoje igrače da do pobjede nad BiH mogu doći samo uz maksimalnu kolektivnu igru punu trčanja i borbe, uostalom kako uvijek igraju Vahine ekipe.

mehmed bazdarevic strucni tim

Isti recept nad svojom ekipom mora i želi primjeniti i Mehmed Baždarević, koji je vjerujemo nakon utakmica baraža protiv Irske, a i posljednje prijateljske protiv Španije, napokon shvatio da njegovim željama i zadacima na terenu mogu odgovoriti samo igrači koji bez zadrške i u potpunosti poštuju njega kao selektora, svoj tim i saigrače, te na kraju ono najvažnije – cijelu državu i sve navijače koji ih prate.

Meša je i protiv Španije, a i protiv Danske pokazao da je trener koji dobro reaguje na stanje na terenu, te je konkretno u polufinalu Kirin Kupa na poluvremenu napravio izmjene koje su našu reprezentaciju vratile u život, te u konačnici od gubitnika učinile pobjednike.

Sutra će Meša sa svojim pomoćnicima imati daleko teži posao, jer na raspolaganju neće imati svoje bekove Ognjena Vranješa (crveni karton) i Seada Kolašinca (povreda) koji su protiv Danske bili jedni od najvažnijih pojedinaca na terenu. Zbog povrede neće biti ni fudbalera Empolija Radeta Krunića.

Uzmemo li u obzir i da će Japan na svom terenu i pred svojom publikom biti daleko motivisaniji od Danske, sigurno je da nas očekuje težak meč.

Nadamo se da je Baždarević upravo onako kako je dobro reagovao na poluvremenu protiv Danske, isto tako vidio da smo na sličan način nakon prekida primili golove u posljednja dva meča, te da je iskoristio dovoljan broj dana i treninga u Japanu da postojeću ekipu pripremi za takve situacije u finalnom meču.

Našim momcima sretno, a pehar osvajača Kirin Kupa sigurno bi lijepo izgledao u novoj trofejnoj dvorani nove zgrade Fudbalskog saveza BiH.

(Reprezentacija.ba)