Vijest da je moguć odlazak Emira Spahića sa pozicije direktora reprezentacije BiH zbog određenih pritisaka na njegov rad razbjesnila je domaće navijače.

Domaća javnost ako je sudeći prema komentarima smatra da već niz godina trpi iživljavanje Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine nad reprezentacijom BiH. Prvenstveno kroz prečestu i često neopravdanu smjenu selektora, kao i prateći protok prevelikog broja igrača u svim selekcijama.

Upravo zato čvrsto stoje uz Emira Spahića, kao i selektora Sergeja Barbareza i cjelokupan njihov tim. Jer njihov sistem rada, kao i planovi za budućnost izgledaju za naše navijače kao svjetlo na kraju mračnog tunela.

Za razliku od ranijih selektora koji su “šaptom pali” Barbarez osim podrške navijača ima i podršku političkih struktura koje su još prije njegovog angažmana najavili da se u FS BiH mora raditi sa patriotskim ciljevima, a ne sa ciljevima podrivanja.

“Nemam problem sa FS BiH ni sa predsjednikom Vicom Zeljkovićem. Oni rade svoj posao. Ja imam problem sa ljudima koji predstavljaju Kanton Sarajevo u Izvršnom odboru. Oni trebaju biti glas koji se protivi lošim sudijskim odlukama koje se dešavaju u Sarajevu. Od njih očekujemo da brane integritet sporta u Kantonu Sarajevo. U ovih godinu dana to nisam vidio, nekako uvijek su iza sjene priklonjeni.” poručio je mjesec prije Barbarezovog ustoličenja sarajevski ministar sporta Kenan Magoda.

O pritiscima na rad selektora govorio je i prošle godine smijenjeni Meho Kodro čiji izvještaj nije usvojen nakon samo dvije utakmice na kormilu Zmajeva.

“Nakon 15 godina sam se vratio i ponovo razgovarao sa predstavnicima Saveza. Mislio sam da su se stvari u BiH promijenile, da su svi problemi od ranije nestali, no prvi put kad su me kontaktirali, rekli su mi da je predsjednik Saveza Vico Zeljković rekao da moram uključiti nekoliko njegovih nogometaša u reprezentaciju, a jedan od njih gotovo nije igrao nikako posljednjih godina. Rekao sam da to ne mogu i zato su me otpustili.

Bh. nogomet funkcioniše na taj način. Dat ću vam posao, ali morate obratiti pažnju na neke stvari. Nažalost, mislio sam da to više nije slučaj, ali sam shvatio da sam se prevario. Došao sam u reprezentaciju, odigrali smo dvije utakmice, jednu smo pobijedili, a od Islanda smo izgubili u 92. minuti susreta što je bio dovoljan razlog za njih da me otpuste.”

Barbarezov ugovor na četiri godine nije neka prevelika garancija ako se uzme iskustvo prošlih selektora čiji su ugovori prekidani iznenadno.

Uz ovu tešku situaciju Barbarez ipak poručuje da je nerazdvojiv od Emira Spahića javnom porukom “Zajedno uvijek i zauvijek”!

(Reprezentacija.ba)