BiH će ove godine u junu odigrati prijateljske susrete protiv Engleske i Italije, a biće to prve prijateljske utakmice nakon više od dvije godine.

Čudnim tempiranjem imenovanja četiri posljednja selektora Bosne i Hercegovine na početku mandata nisu imali priliku da krenu u mandat sa prijateljskim utakmicama.

I uopšte se gotovo teško prisjetiti kada je BiH posljednji put igrala prijateljske utakmice? I to baš u periodu kada smo u smjeni generacije i kada nam je bitan svaki trening, a kamo li utakmica.

Istina, za prijateljske utakmice je manje termina nakon uvođenja Lige Nacija, ali Zmajevi su propuštali i te rijetke prilike za uigravanje.

Konkretno pred Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine sve reprezentacije Europe igrale su prijateljske utakmice, ali ne i BiH.

FS BiH je pokušao skandalozno dogovoriti prijateljski susret protiv Rusije, a kada je taj susret “zvanično prolongiran”, krovna kuća bh. fudbala nije Zmajevima dogovorila novu probu.

Tako da je BiH posljednji put prijateljske utakmice igrala u martu 2022. godine u Zenici protiv Gruzije i Luksemburga.

BiH 3. juna gostuje Engleskoj u Newcastleu, a onda 9. juna Italiji u Empoliju, nadomak Firenze. Od septembra do novembra očekuju nas mečevi Lige Nacija.

(Reprezentacija.ba)