Bosna i Hercegovina, čini se, biće jedna od rijetkih, možda i jedina, europska reprezentacija koja u novembru neće igrati utakmice.

Gotovo sve selekcije sedmicu pred Svjetsko prvenstvo iskoristiće priliku da unaprijede svoj kvalitet i uigranost kroz dodatne treninge i utakmice, a nažalost naši Zmajevi neće imati tu privilegiju.

Hrvatska i Srbija kao učesnice Mundijala lako su dogovorile prijateljske utakmice, ali tužno zvuči da će čak i Kosovo sa političkim preprekama, ali i Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Slovenija također imati po dvije utakmice u ovom terminu. A Bosna i Hercegovina neće.

Kosovo igra sa Armenijom i Farskim Otocima. Crna gora sa Slovačkom i Slovenijom. Slovenija još sa Rumunijom, a Sj. Makedonija sa Finskom i Azerbejdžanom.

Ali da uvijek može gore od goreg, pokazuju šokantne informacije Reprezentacija.ba portala koje imamo iz Fudbalskog saveza BiH, a to je da sa selektorom Ivajlom Petevom pred istek njegovog ugovora još uvijek nije razgovarano o produžetku saradnje.

Ovakvim odnosom odgovornih lica prema reprezentaciji jako su nezadovoljni, saznajemo iz prve ruke, i naši “ključni” Zmajevi. Oni prije svega žele nastavak pozitivnih trendova i kontinuiteta rezultata, koji je napokon povratio podršku navijača koja je bila na niskom nivou još od 2019. godine i fijaska Roberta Prosinečkog u završetku njegovog mandata.

Okolnosti i uslovi u kojima se našla reprezentacija BiH su u Europi ispod nivoa i amaterskih ekipa.

Ipak, ne sumnjamo kako će u odgovorni za ovakvu situaciju biti puno efikasniji u planiranju i realizaciji kako potrošiti milione KM koje je su upravo u kasu Saveza donijeli Zmajevi i Petev osvajanjem prvog mjesta u našoj grupi Lige Nacija.

Baš oni Zmajevi i selektor prema kojima se, kako okolnosti pokazuju odnose “maćehinski”.

Nadamo se kako će se nedavnim imenovanjem Zvjezdana Misimovića na mjesto direktora reprezentacije stvari unaprijediti u hitnom roku. Iako i Miske radi “pod opterećenjem” jer se nalazi pod pritiskom dijela javnosti koja mu zamjera angažman prvo kao savjetnika Elvedina Begića, a onda Vice Zeljkovića.

S druge strane ipak većina podržava da se u radu reprezentacije BiH uključe najveća igračka imena koja su nosila državni dres, a među kojima se rijetko koji odlučio izaći iz komforne zone fudbalske mirovine i ukrstiti rukavice sa svim izazovima, procedurama i komplikacijama koje donosi angažman u institucijama bh. fudbala.

Kako će se legendarni Miske snaći između interesa reprezentacije, rukovodilaca saveza i navijača, ostaje da se vidi, ali je sigurno da ga čeka puno posla u teškom i komplikovanom sistemu.

Za dogovaranje utakmica je vjerovatno već kasno, ali pitanje selektora bi se, ako ništa zbog renomea reprezentacije, moralo razjasniti u rekordnom roku.

(Reprezentacija.ba)