Već dugo javnost poteze sa reprezentacijom i domaćim šampionatom shvata kao destruktivne, a u svrhu nekih politika kojima napredak nije u interesu, čak suprotno. Ali kako u odgovornim tjelima sjede predstavnici iz cijele BiH, ista javnost se pita i zašto oni ne donose odluke u interesu države?

Izgleda da je taj problem prepoznao i sarajevski ministar kulture i sporta Kenan Magoda koji je nedavno najavio “ubrzo ništa neće biti kao što ste navikli, u budućnosti ćemo se itekako pitati za fudbal u BiH“.

Gostujući na Televiziji Kantona Sarajevo Magoda je dodatno govorio o planiranom angažmanu na ozdravljenju bh. fudbala.

“Nemam problem sa FS BiH ni sa predsjednikom Vicom Zeljkovićem. Oni rade svoj posao. Ja imam problem sa ljudima koji predstavljaju Kanton Sarajevo u Izvršnom odboru. Oni trebaju biti glas koji se protivi lošim sudijskim odlukama koje se dešavaju u Sarajevu. Od njih očekujemo da brane integritet sporta u Kantonu Sarajevo. U ovih godinu dana to nisam vidio, nekako uvijek su iza sjene priklonjeni.” poručio je Magoda.

“Ja želim da ljudi koji budu predstavljali bilo koji segment Kantona Sarajeva da se grčevito bore za razvoj sporta, da Sarajevo ima fair-play igru i da ne dozvoli mešetarenja. To očekujem od predsjednika koji dobija glasove od predstavnika svih klubova unutar Kantona Sarajevo. To dosad nisam vidio i svaki klub iz Kantona Sarajevo mora da zna da Ministarstvo kulture i sporta ima zakonsku obavezu da regulira i prati razvoj sporta u KS i mi ćemo koristiti sve svoje alate da zaustavimo bilo koji vid malverzacije unutar svih udruženja.” smatra Ministar.

“Nakon sjednice Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo dobili smo niz prijava o neregularnosti navedene sjednice. Ministarstvo kulture i sporta je po zakonu tražilo da nam dostave sve dokaze za održavanje navedene sjednice, broj delegata, imena delegata, kako su delegati glasali po tačkama dnevnog reda. Je li vrijeme da se sjednice dešavaju iza zavjesa koje nisu regularne. Ministarstvo kulture i sporta će ući u svako udruženje, u svaki savez i raditi kontroling i tražiti demokratsko glasanje i rješenja. Ono kako sam vidio u mnoštvu prijava koje smo dobili, definitivno se nešto čudno dešava u Fudbalskom savezu Kantona Sarajevo i to ćemo riješiti.” poruka je Magode.

(Reprezentacija.ba)