Na današnji dan 2018. godine U17 reprezentacija Bosne i Hercegovine sjajno je završila elitne kvalifikacije i plasirala se na Europsko prvenstvo.

Edin Džeko čestitao je izabranicima Zorana Erbeza riječima “Imaće nas ko zamijeniti” nakon što su pobijedili domaću Austriju i Dansku, te izgubili od Francuske – dovoljno za plasman.

A gdje su danas ti momci kojima je danas 22 i 23 godine. Niko nije u reprezentaciji BiH.

Najbliži reprezentaciji, ipak još daleko, je Ajdin Hasić iz Sarajeva koji vrijedi prema Transfermarktu 800,000 eura . Uz njega vrijedi istaći i karijeru Belmina Dizdarevića koji je u francuskom Montpeilleru, ali tamo igra u nižoj ligi i vrijednost mu se procjenjuje na 200,000 eura.

Desni bek Vedad Radonja je kapiten drugog tima AEK-a, a povremeno igra i za prvi tim. Stoper Robert Voloder zaigrao je nakon BiH za Njemačku i odigrao osam utakmica za U19 i U20 Njemačke. Kasnije je potpisao za Koln, pa Maribor, a danas igra u Kansas Cityu.

Većina je u nižim ligama Njemačke, Italije i Austrije, a neki u entitetskim bh. ligama.

Nažalost neki više i ne igraju – Denil Badžak je bio i strijelac protiv Austrije, a danas je završio karijeru. Klub nema ni veliki talenat Željezničara Edin Mujić.

Sve skupa, poražavajuće.

A naši protivnici? Pa ni tamo situacija nije puno bolja.

Danski igrači u prosjeku se uklapaju u sudbine naših igrača, većinom igraju druge lige. Ali im popravljaju prosjek Frendrup koji je u Genoi i vrijedi 10,00 miliona eura, Christiensen je u Kolnu 2,00 mil, Villadsen igra za domaći Nordsjaelland i košta 2,5 mil…

Od prvotimaca Austrije iz tog vremena samo je “isplivao” Ballo koji vrijedi 2,5 miliona i igra za Wolfsberger, te Greiml kojije u Schalkeu sa cijenom od 600.000 eura.

Od Francuza najbolju karijeru je do sada napravio Badiashile koji je u Chelseau i košta 32 mililona eura. Tu se još na prste jedne ruke mogu prerbojati igrači koji igraju za europske prvoligaše.

Sve to dokazuje da je prelaz u seniorski fudbal, sigurno najteži momenat za igrače, čak i one najtalentovanije.

Tu je osim kvalitete u nogama, bitna kvaliteta mira glave, ali i cjelokupne podrške koju igrač ima od kluba, porodice, stručnjaka za psihologiju…

(Reprezentacija.ba)