Gruzija je prvim mjesto u Ligi Nacija osigurala sebi plasman u baraž za EURO 2024 i iskoristila ga.

Njihov uspjeh je došao možda kao iznenađenje za fudbalski svijet, ali nikako slučajno.

Gruzija je u Ligi nacija bila dominantana i bez poraza u grupi protiv Bugarske, Sj. Makedonije i Gibraltara.

U kvalifikacijama su osvojili svega osam bodova i bili iza Španije, Škotske i Norveške, a ispred Kipra.

U baražu su pobijedili Luksemburg sa 2:0, a onda Grčku izbacili na penale nakon 0:0. I to kao 77. ekipa na FIFA listi. Bravo!

Ko je prva zvijezda ekipe?

Prva zvijezda ekipe je 23-godišnji Kvaratsckelia, krilni napadač iz Napolija vrijedan čak 80 miliona eura. Ima tu jš igrača velikih klubova, ali izdvaja se golman Valencije Mamardashwili sa cijenom od 35. miliona eura. Svi ostali igrači su ispod 10 miliona eura, a od igrača liga petice tu je još jedan fudbaler Metza, jedan Torina, jedan Watworda, jedan Bordeauxa….

Ustvari možda je prva zvijezda selektor legendarni francuski igrač Bayerna Willy Sagnol koji je već tri godine na klupi Gruzije. Nije tu došao bez iskustva, prvo je godinu dana bio selektor U21 Francuske, a onda dvije godine glavni trener Bordeauxa. Mnogi smatraju da je uspon Gruzije krenuo baš kada su pobijedili BiH u Zenici u martu 2022. godine.

Ali ipak kao prva zvijezda Gruzije čini se njihova država. Država koja jako puno ulaže u fudbal. O tome kako grade nove stadione svake godine, te kako pomažu klubove da zadrže igrače smo već ranije pisali. Koga zanima neka pogleda na linku ispod.

(Reprezentacija.ba)