Direktor hrvatske reprezentacije Stipe Pletikosa nedavno je govorio o kampovima koje Hrvatski Nogometni Savez organizira diljem svijeta sa svrhom povećanja baze igračkog kadra za reprezentaciju.

– Nedavno smo se vratili iz Australije gdje smo održali već šesti kamp za djecu iseljenika. Imali smo ih u SAD-u i Kanadi, a ovo je bilo drugi put da smo u Australiji. Od njih 700 koji su kampu pristupili njih 30-ak stavili smo pod specijalni program. Njih šestero, što dječaka a što djevojčica, već su debitirali u selekcijama do 15 do 18 godina. – ispričao je Stipe Pletikosa koji objašnjava da Hrvatska iako ima sjajnu proizvodnu ligu, ipak ima i skaute u svim većim svjetskim fudbalskim centrima.

– Imamo skaute u Švedskoj, Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji, baš kao i u SAD-u, Kanadi i Australiji, a razmišljamo i o Irskoj s obzirom na emigracijski trend našeg stanovništva. – pojašnjava nekada legendarni golman.

Sigurno dobra smjernica za Nogometni savez BiH za kojeg je očito da Zvjezdan Misimović sam ne može osmisliti i sprovoditi taj kompleksan proces. Činjenica da su mu iz ruku izmigoljili neki igrači koji su već igrali za BiH, te da smo u protekloj godini u najvažnijim utakmicama zbog nesportskih razloga bili bez Ahmedhodžića ili Tahirovića koji su već u A timu, govori da za kvalitetnu sportsku politiku FS BiH treba širi i jači tim.

Posao skautiranja za Nogometni savez BiH najčešće rade novinari koji nisu dovoljno kompetentni procijeniti kvalitet određenog igrača, te se baziraju na statistiku. Drugi problem u ovom modelu rada je što često samo na osnovu imena zanemaruju značajan broj igrača koji su opredjeljenji da igraju za BiH, a ne susjedne zemlje. Takav slučaj upravo je nedavno zabilježen u akademiji Red Bull Salzburga gdje talentovani Miloš Stojanović porijeklom iz Živinica nema dilemu da želi nositi samo dres BiH.

– Tu postoji ogromni potencijal, koji bi posebno BiH mogla da iskoristi. Centar za edukaciju Saveza povezuje i umrežuje naše trenere i to donosi veliku korist, ali mislim da bi trebalo i zvanično stvoriti jednu mrežu trenera BiH u inostranstvu i istu povezati sa NFSBiH. Korist bi bila ogromna – rekao je svojevremeno selektor i sportski direktor za talente Gornje Austrije Edvin Avdija Čaušević za Reprezentacija.ba.

Fudbalski savez BiH ranije je organizovao kampove u Švedskoj i Njemačkoj. U Švedskoj je to u organizaciji Zlatana Nalića i Ismeta Turšića bilo na visokom nivou, dok su ocjene kampa u Njemačkoj bile više na sramotu krovne kuće bh. fudbala.

Bez obzira ko bio naredni predsjednik Fudbalskog saveza BiH, već sadašnji saziv bi morao napraviti jasan okvir i pravila rada mladih selekcija i skauting službe. Ako je novac prepreka, nema sumnje da je puno fudbalskih eksperata bh. porijekla spremno i volontirati u interesu države.

Ipak, najveća neukaljana imena našeg fudbala uključena u ovakve projekte bila bi garant vjerodostojnosti projekta.

(Reprezentacija.ba)