Reprezentacija BiH sinoć je poražena od Ukrajine sa 1:2 i ostala je bez plasmana na Europsko prvenstvo koje se ove godine igra u Njemačkoj.

U utakmici je govorio ukrajinski novinar na portalu Sport.ua koji je odao priznanje našoj reprezentaciji. U naslovu stoji: “Kako izgubiti bitku, ali dobiti rat“, a potom piše:

“Ukrajinski tim pokazao je jednu od svojih najgorih izvedbi ove sezone. Gore je vjerovatno bilo samo u debiju selekcije – protiv Engleske na gostovanju. Ali ono je bila Engleska, viceprvak Evrope i jednostavno jedna od trenutno najjačih ekipa na svijetu. A ovo je riječ o Bosni i Hercegovini koja je zauzela pretposljednje mjesto u svojoj kvalifikacijskoj grupi izgubivši ukupnim rezultatom od Luksemburga 1:6. Da budemo potpuno iskreni i objektivni, domaćini su bili zaslužniji za plasman u finale baraža.

“Skoro cijeli susret Bosanci su bili nadmoćniji od nas u igri bez lopte, u motivaciji i sposobnosti da drže svoju liniju.

Meni osobno je jako neugodan taj Savo Milošević, taj apologeta, ali njegove riječi da smo ih “potpuno neutralizirali za 80-85 minuta, a da nisu imali ni pola šanse” su čista istina. I to se mora prepoznati. Kao i to da je gotovo cijeli susret ovaj Savo Milošević nadigravao našeg Sergeja Rebrova.

Ali očito nismo igrali protiv najjačeg protivnika. Igrali smo protiv motiviranog, ali osrednjeg protivnika koji je imao ogromne probleme – kadrovske i psihičke. Protiv protivnika koji je i tehnički i generalno bio ispod nas. Definitivno niže.

A ako ne pobijedimo reprezentacije poput Bosne i Hercegovine, onda jednostavno nemamo što raditi na Euru 2024”, navodi se u tekstu.

Ukrajina će u finalu baraža igrati protiv Islanda. Meč je na rasporedu u utorak s početkom od 20:45 sati na neutralnom poljskom Vroclavu.

Ukrajinci su veliki favoriti protiv Islanda koji je pobijedio Izrael sa visokih 4:1.

Utakmica reprezentacije BiH sa Izraelom je otkazana.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16