Esmir Bajraktarević (19) je sa New Englandom izborio plasman u osminu finala Concacaf Lige Šampiona (Sjeverna i Srednja Amerika).

Ekipa New Englanda je u prvom duelu slavila protiv kostarikanske momčadi Alajuelense sa 4:0, a u revanšu je bilo 1:1.

Bajraktarević je igrao do 81. minute, majstorski asistirao za jedini gol New Englanda te od Sofascore dobio ocjenu 7.1.

Potencijalni Zmaj je bio drugi najbolje ocijenjeni igrač svoje ekipe.

Esmir, koji je u prvoj utakmici zabio gol i asistirao, našao se u najboljih 11 revanš utakmica osmine finala.

Osim Bajraktarevića, u idealnih 11 svoje mjesto su našli Andrada (Monterrey), Rodriguez (Pachuca), Mensah (New England), Montes (Herediano), Romo (Monterrey), Chancalay (New England), Valdes (America), Rondon (Pachuca), Luis Suarez (Inter Miami) i Lionel Messi (Inter Miami).

Bajraktarević je ove sezone ukupno odigrao sedam mečeva u svim takmičenjima, postigao gol i dva puta asistirao.

Esmir je zahvaljujući sjajnim igrama dobio i poziv Olimpijske selekcije SAD-a (U23) za prijateljske utakmice protiv Gvineje (22. mart) i Francuske (25. mart).

Talentovani ofanzivac će najvjerovatnije nastupiti na Olimpijskim igrama u Parizu za SAD.

Ponosan na svoje porijeklo, na roditelje iz Srebrenice

Inače, Bajraktarević je nedavno u razgovoru sa novinarom Aldinom Lagumdžijom na NOVA BH televiziji kazao da je u procesu dobijanja pasoša BiH.

“U procesu sam dobijanja pasoša Bosne i Hercegovine. Ponosan sam na svoje porijeklo, na moje roditelje iz Srebrenice. Svaki dan imam nosim bosanski lančić, imam Bosnu na sebi” poručio je Bajraktarević.

Esmir je ranije nastupao i za mladu reprezentaciju SAD-a, nakon čega je u martu 2023. godine govorio za Reprezentacija.ba.

Bila mi je čast igrati te utakmice, odrastao sam ovdje, ali ipak nisam ni zaboravio porijeklo. Odrastao sam u bosanskoj kući, kući u kojoj se njeguju naši običaji, već sa pet godina sam gledao Džekine utakmice, haha. Duboko u meni je Bosna i Hercegovina i svakako da bih volio jednog dana igrati za Zmajeve.” rekao je tada Bajraktarević za Reprezentacija.ba.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16