Sa prvim danom 2024. godine službeno je počeo zimski prijelazni rok u većini Evrope. Sa transferima se povezuje i nekolicina reprezentativaca Bosne i Hercegovine, ponajviše Rade Krunić kojeg mediji mjesecima sele u Fenerbahče, a nije isključeno ni da klupske boje promijeni Jusuf Gazibegović kojem ove sezone sjajno ide u Austriji.

Tamošnji mediji puni su hvale za 23-godišnjaka rođenog u Salzburgu koji se smatra zaslužnim za ovosezonske rezultate Šturma koji u prvenstvu “diše za vratom” Red Bullu, a sve to, po svemu sudeći, nije prošlo nezapaženo na tržištu. Posljednjih dana šuška se kako bi Gazibegović karijeru mogao nastaviti u Hrvatskoj, tačnije u Dinamu, naročito poslije njegove fotografije u jednom zagrebačkom noćnom klubu.

Ima li posjeta Zagrebu veze sa transferom u Dinamo?! Odgovor smo potražili upravo kod Gazibegovića.

– Haha, znao sam da ćete me to pitati. Ne, ne. Bio sam dva dana u Zagrebu s prijateljima, ali za to vrijeme uopšte nisam imao nikakav kontakt s Dinamom niti sam došao radi toga. Bio sam svjestan da će se o tome pričati kada sam postavio sliku – javio se Gazibegović za Reprezentacija.ba portal.

UGOVOR GA VEŽE DO 2026. 

Dinamo nije jedini koji je ‘zagrijan’ za usluge reprezentativca Bosne i Hercegovine. Ranije se pisalo i o interesu iz Njemačke. Žuri li se njemu?

– Svi mi težimo da napravimo nešto više od svog života, svoje karijere. Ono što sam rekao ranije Austrijancima, reći ću i vama – ako dođe nešto što će zadovoljiti i mene i Šturm, onda je sve moguće, ali neću biti razočaran ni ako se ne desi taj transfer. Meni je lijepo ovdje. Standardan sam, igramo evropske utakmice, dobro stojimo u prvenstvu… Vidjet ćemo šta će vrijeme donijeti.

Upravo se odluka da 2020. potpiše za Šturm ispostavila kao ključna za njegovu karijeru. Zahvalan je ljudima iz kluba na prilici koju je tada dobio, a veliku podršku mu pružaju i brojni Bosanci koji žive u Štajerskoj.

– Došao sam ovdje prije tri godine u trenutku kada sam imao tešku povredu koljena iza sebe. Mnogi nisu vjerovali da ću se uopšte vratiti, igrati danas na ovom nivou, ali vratio sam se jači i bolji. Morao sam raditi na stvarima koje su mi nedostajalo, prije svega na snazi, mislim da sam dosta ojačao. Znate šta me veseli još? Kada izađem na teren i vidim zastave Bosne i Hercegovine, mnogi naši ljudi dođu na stadion da me podrže, često me zaustave i u gradu. Godi ta podrška. Baš zbog svega toga kažem da neću biti razočaran ako na kraju ostanem ovdje.

UKRAJINCI NISU BOLJI OD NAS

Partije koje pruža, naravno, ne prolaze nezapaženo ni od strane selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine. Redovito Gazibegović dobija pozive i vjeruje da bi ova godina mogla biti godina uspjeha za naš nacionalni tim.

– Kada pogledam naše igrače, svi mahom igraju u velikim klubovima i važne su karike. Evo, krenut ću od Demirovića koji razvaljuje u Augsburgu, Džeko također u Turskoj, pa Dedić, Kolašinac… I zašto onda da se ne nadamo uspjehu? Nismo mi ništa lošiji od Ukrajine. Vjerujem da se u martu možemo pokazati u dobrom svjetlu, da ćemo ‘ginuti’ za grb i učiniti sve da se plasiramo na Evropsko prvenstvo.

Pohvalio je i selektora Miloševića.

– Otkako sam u reprezentaciji izmijenjalo se dosta selektora. Svaki je donio nešto novo, nešto svoje, pa tako i Milošević. I on je svojevremeno bio igrač, i to dobar, tako da mu je veliki adut to što može da razumije kako se osjećamo i zna kako da nas motiviše.

Veći dio odmora je, kaže za kraj, proveo u Bosni i Hercegovini gdje je napunio baterije za ono što ga čeka u nadolazećem periodu. Sa svojim klubom pripreme će započeti već u petak.

Sturm ne krije ambicije – stanje na tabeli austrijske Bundeslige daje im za pravo da razmišljaju o tituli.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16