U Japanu će se 5. januara prikazati novi film o pokojnom Ivici Osimu.

Ono što znamo je da se zove “Osimove suze” i govori o svemu onome što je Ivica Osim uradio za plasman Bosne i Hercegovine u Brazil 2014. godine, te kako je to osobno doživio.

“Šesnaest godina prije nego što je Ivica Osim imenovan za izbornika japanske nogometne reprezentacije, odveo je svoju zemlju do finala osmine Svjetskog prvenstva kao izbornik Jugoslavije. Međutim, kako su se etnički sukobi zaoštravali u njegovoj domovini, podnio je ostavku na mjesto izbornika na konferenciji za novinare punoj suza. Tim se raspao. Ipak, iako se sve činilo beznadežno njegov rodni grad Sarajevo i njegovu državu Bosnu i Hercegovinu, Osim je okupio Bosnu unatoč svim podjelama i otvorio joj put za finale Svjetskog prvenstva 2014. godine. U tom trenutku u Osimovim očima ponovo su se pojavile suze. Istina bitke skrivena u dvije suze velikog generala.” navode u japanskom NHK.

Zanimljivo dok se ovaj film emituje, još jedna japanska producentska kuća snima film o Ivici Osimu.

Ivici Osimu Japan je u Tokiju, tačnije klub Jef United, podigao ove godine i spomenik. Država Japan Osima je i zvanično odlikovala. 2016. godine mu je dodijeljen Orden izlazećeg sunca kao kao priznanje za doprinos razvoju fudbala u Japanu i promociju međusobnog razumijevanja između Japana i BiH. Osim je u Japan sitigao 2003. godine nakon osam godina provedenih u Sturm Grazu. Švabo je vodio Jef United od 2003. do 2006. godine kada preuzima reprezentaciu Japana.

“Da nije bilo to što se dešavalo u Jugoslaviji, on bi završio u najvećim klubovima, Realu. Ali njega je to puno pogodilo jer je bio vezan za Sarajevo, za ljude dole, za sve što se desilo. To ga je puno pogodilo, to se vidjelo” rekao je nedavno Zlatko Zahovič o Ivici Osimu.

Nažalost, u Bosni i Hercegovini, Osim je umjesto zahvale dobio zatvorena vrata Fudbalskog saveza BiH, ali i mnoge druge neugodnosti.

Ali ni sve te nepravde nisu mogle stvoriti ni trunku odstupanja od apsolutne ljubavi koju je ovaj Slovenac, Nijemac, Poljak i Čeh po porijeklu, a Bosanac i Sarajlija po rođenju, imao prema svom rodnom gradu i državi.

Ivica Osim preminuo je 1. maja 2022. godine u Grazu u 81. godini života.

(Reprezentacija.ba)