U Njemačkoj se sve više piše o Ermedinu Demiroviću. Standardni reprezentativac Bosne i Hercegovine igra u životnoj formi, za svoj Augsburg već je postigao sedam pogodaka i dodao pet asistencija, a eminentni tamošnji mediji ne isključuju mogućnost da uskoro promijeni sredinu. 

Da bi se to moglo desiti, između ostalog, javlja i transfer guru Fabrizio Romano koji je između ostalog objavio da je “Demirović jedan od igrača koje treba pratiti u 2024. godini” i da se već sada nalazi na radaru nekoliko klubova. Piše se ponajviše o Eintrachtu i Borussiji Dortmund koju vodi Edin Terzić, također Bosanac, a zadatak da radi na transferu dobila je agencija ROOF u dogovoru sa Ermedinovim ocem Nihadom i Sarajlijom Nerminom Čengićem koji je uz bh. napadača skoro od najmlađih dana. 

Upravo je Čengić za Reprezentacija.ba portal prokomentarisao pisanja njemačkih medija o Demiroviću. Kada su u igri veliki klubovi, itekako ima iskustva s obzirom na to da je ranijih godina završavao transfere Olića, Pjanića, Vide… 

– Ermedin ove sezone stvarno igra na visokom nivou. Dovoljno je uzeti u obzir činjenicu da je kapiten Augsburga. To se ne dobija tek tako, pogotovo u Njemačkoj, ali to potvrđuje da se radi o veoma kvalitetnoj osobi i na terenu i van njega – počinje priču Čengić vjerujući kako najbolji dani za 25-godišnjaka tek dolaze.

– Ovo nije njegov maksimum. Iz svake prethodne sezone Ermedin izlaz kao iskusniji igrač i što je najbitnije – statistika je u stalnom porastu. Sada se sve više šuška o interesovanju drugih klubova. U tome ima istine, ne krijem, pogotovo jer je u Bundesligi malo igrača njegovog profila. Vrstan je strijelac i ujedno timski igrač. Pokazuju to i asistencije. Zbog toga smo Ermedinov otac Nihad i ja promijenili kooperanta u Njemačkoj. Dali smo šansu jednoj od najboljih agencija

I dok u Njemačkoj sipaju hvalospjeve na Demirovićev račun, u Bosni i Hercegovini često je i podcijenjen. Ponajviše zbog statistike u reprezentativnom dresu.

– Šta mislite kome je najteže? Njemu. Ipak, ako imate vrijedan i pošten pristup prema poslu kojim se bavite, rezultati su neminovni. Tako vjerujem i da je samo pitanje vremena kada će Ermedina krenuti i u najdražem dresu. Iskreno se nadam da će to biti već protiv Ukrajine, dodao je Čengić. 

Demirovićeva forma posebno raduje i selektora Miloševića koji sprema najjači tim kako bi u martu sa Zmajevima izborio plasman na Evropsko prvenstvo koje se igra u Njemačkoj. Podsjetimo da polufinale s Ukrajinom igramo 21. marta u Zenici, a eventualno finale četiri dana kasnije na Grbavici sa pobjednikom meča Izrael – Island.

(Reprezentacija.ba)