Njemački Goal.de posvetio je dugački tekst fenomenu reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je u deset godina od reprezentacije koja je igrala Svjetsko prvenstvo došla do nivoa da gubi od Luksemburga.

“U proteklih šest godina čak šest različitih trenera pokušalo je napraviti novi neuspjeh.” čude se Nijemci koji tradicionalno vjeruju kontinuirani rad.

Napominju kako BiH iz vremena najboljih rezultata sada ima još samo dva igrača, ali i nove nadolazeće nade koje vrijede poštovanja.

“Od stvarno velikih imena iz vremena slave tu su još samo Džeko i Pjanić, obojica sada već debelo preko 30 i više nisu u apsolutnom vrhuncu. Ima itekako nešto, recimo Benjamin Tahirović (20 godina, Ajax, vezni red), Amar Dedić (21 godina, desni bek, RB Salzburg) ili Ermedin Demirović (25 godina, FC Augsburg, napad)”

“No, Savo Milošević, koji je na trenerskoj klupi od kraja septembra, još nije uspio složiti moćnu momčad.”

“Ono što je posebno bolno bio je čisti poraz od 4-1 u Luksemburgu sredinom studenog. Protiv zemlje koja nije imala šanse završiti na posljednjem mjestu svoje skupine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014., kada je bosanskohercegovački nogomet bio na vrhuncu.” podsjećaju Nijemci.

Ipak šansu da preko baraža BiH ode na EURO 2024 posmatraju kao priliku da se tragedija pretvori u euforiju.

(Reprezentacija.ba)