Bosna i Hercegovina će igrati protiv Ukrajine u prvoj utakmici doigravanja za plasman za EURO 2024. Pobijedimo li, u finalu doigravanja nas čekaju Island ili Izrael. Obje utakmice ćemo igrati na svom terenu.

“Dobili smo najtežu reprezentaciju” ponavlja selektor, predstavnici saveza, mediji, navijači… “Najtežu” istina u konkurenciji Finske, Izraela, Islanda i drugih reprezentacija koje su u baražu, ali ipak ne “najtežu” poredivši sa svim reprezentacijama Europe.

Moglo bi se reći – krupno umanjivanje kvaliteta Ukrajine – posebno za medij iz države koja je nedavno “fasovala” četiri gola od “velesile” Luksemburga. Ali kako god, niko ne može poreći – Ukrajina ipak nije ni Francuska, ni Portugal, ni Hrvatska.

Gledajući prošle kvalifikacije i Ligu Nacija najveći uspjesi Ukrajine su remi kući sa Engleskom i u gostima sa Talijanima. Ostalo se svodi na pobjede protiv Irske, Armenije, Sj. Makedonije, Malte…

Ovakva Ukrajina, vrlo jaka i patriotski nabrijana, ali ipak ne velesila, možda je idealan protivnik za Bosnu i Hercegovinu u baražu. Dovoljno je jaka da se napravi opšta mobilizacija, a dovoljno nejaka da BiH ipak ima realnu šanse za rezultat.

Foto: Sport.ru

U prilog optimizmu ide i to da naša reprezentacija već godinama bolje igra utakmice u kojima nije favorit. Pod uslovom da se na tim utakmicama ni selektori ni igrači ne junače planovima kreacije i ofanzive bez pokrića kao što je Miloševićeva taktika nastradala protiv Portugala i Luksemburga nedavno.

A posebno da se ne junače selektori koji preko puta sebe imaju puno iskusnije kolege, i koji su prihvatili da vode selekciju koju očigledno uopšte i ne poznaju ni približno dovoljno, pa se svake druge sedmice iznenade nečim novim i mijenjaju priču i planove.

Na kraju krajeva BiH je protiv Ukrajine igrala samo jednu utakmicu od rezultatskog značaja – i remizirali smo. I to na njihovom terenu, i to uz igru u kojoj po minutu igre Ukrajinci nisu mogli doći do lopte.

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Bez obzira na krizu, pogrešne poteze saveza u vođenju reprezentacijom, odigraju li naši igrači pred prepunim Bilinim Poljem mušku utakmicu na kost, u formaciji koju će selektor prilagoditi najboljim osobinama naših igrača, niko nam ne može oduzeti realnu šansu koju zasluženo imamo.

Šta više, osim danas kao teško ranjena reprezentacija zbog pogrešnog rukovođenja, u svakom drugom historijskom trenutku sve osim pobjede BiH protiv Ukrajine u Zenici smatralo bi se neuspjehom.

Jer ne zaboravite, gdje god da u svijetu kažete da ste Bosanac – ljudi mogu da vas vole ili mrze – ali vam odaju počast da ste neuništivi borci.

“Bosna i Hercegovina možda ima loše rezultate, ali vrlo poštujemo njihove igrače. Presudna je forma kakvu će ko imati u martu 2024” rekao je i sam selektor Ukrajine za kojeg je sigurno – da je mogao ni sam ne bi birao gostovanje Bosni i Hercegovini na “dalekom i brdovitom Balkanu” u konkurenciji Islanda, Izraela, Finske…

(Reprezentacija.ba)