Novi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, Sergej Barbarez (52), uskoro će objaviti spisak za prijateljske duele sa Engleskom i Italijom, a očekuje se nekoliko bitnih promjena.

Već su dva standardna reprezentativca objavila kraj svoj karijere u državnom dresu. Nakon razgovora sa Barbarezom i Spahićem, Miralem Pjanić i Ibrahim Šehić su bivši Zmajevi.

Zlatan Bajramović je novi trener u stručnom štabu reprezentacije BiH. Bajramović duži niz godina radi u 2. Bundesligi, Barbarez i Spahić imaju veliko iskustvo i bitne konekcije u Njemačkoj i sigurno da jako dobro poznaju sve aktuelne i potencijalne reprezentativce BiH.

Donosimo pregled bh. igrača koji igraju u prvom i drugom rangu njemačkog fudbala.

Bundesliga:

Ermedin Demirović i Denis Huseinbašić su sigurni na spisku A reprezentacije BiH i o njima znamo sve. Demirović igra svoju najbolju sezonu, dok je Huseinbašić standardan u Kolnu koji se bori za opstanak.

Od potencijalnih Zmajeva izdvajamo Emira Karića.

Emir Karić ima 26 godina. Rođen je u Austriji i igrao je za mlađe selekcije ove države, ali vodi porijeklo iz BiH. Ove sezone je za Darmstadt odigrao 26 utakmica, a igra na jednoj od deficitarnih pozicija BiH, lijevom beku. U Darmstadt je došao 2021. godine iz Altacha.

2. Bundesliga:

Nikola Vasilj, Haris Tabaković, Smail Prevljak i Dennis Hadžikadunić su već standardni na spisku reprezentacije BiH. Ermin Bičakčić igra jako dobro, ali čini se da sa 34 godine nije u planovima novog stručnog štaba reprezentacije. Dokaz tome su oproštaji Miralema Pjanića i Ibrahima Šehića.

Od ostalih igrača koji imaju veze sa Bosnom i Hercegovinom izdvajamo:

Dženis Burnić je igrač Karlsruhera. Ima 25 godina, igra na pozicijama stopera i zadnjeg veznog, a ove sezone je sakupio 28 nastupa na kojima je postigao dva gola i dodao dvije asistencije. Dijete je Dortmunda, a još je igrao za Stuttgart, Dynamo Dresden i Heidenheim. Prošao je sve omladinske selekcije Njemačke.

Filip Bilbija ima 24 godine. Nosi dres Padeborna, a ove sezone je na 28 utakmica postigao devet golova i dodao šest asistencija. Prije Padeborna, igrao je za Ingolstadt i HSV. Rođen je u Berlinu, ima porijeklo iz BiH, a pokriva pozicije u napadu i na krilima.

Aleksandar Vukotić je dobro poznato ime iz Premijer lige BiH. Stameni stoper igra Wehen, a u tekućoj sezoni sakupio je 27 nastupa i postigao je dva gola. U 2. Bundesligu stigao je iz Beverena, a prije toga je igrao u Krupi. Iako je iz Kraljeva, afirmaciju je stekao u BiH, a nedavno je izjavio kako bi volio igrati za reprezentaciju BiH.

Amar Ćatić je bivši mladi reprezentativac BiH. Desni bek ima 25 godina, a ove sezone je odigrao 22 meča za svoj Wehen. Ćatić je ponikao u PSV-u, a prije 2. Bundeslige igrao je za ADO Den Haag.

Avdo Spahić je golman Kaiserslauterna, ali ove sezone ima samo dva nastupa. Spahić ima 27 godina, a još je branio za E. Cottbus.

Selektor Sergej Barbarez će uskoro objaviti svoj prvi spisak za utakmice sa Engleskom i Italijom. Utakmica sa Engleskom igra se u Newcastleu 3. juna, a sa Italijom u Empoliju 9. juna.

(Reprezentacija.ba)