Sergej Barbarez (52) ostavio je vrlo pozitivan utisak prilikom objave spiska fudbalske reprezentacije BiH.

Barbarez je prvi selektor koji je prilikom čitanja spiska konkretno obrazlagao razloge poziva, praktično od imena do imena igrača.

Recimo tako je u svojoj karijeri često radio Vahid Halilhodžić koji je sa novinarima znao na dugo i na široko diskutovati spisak reprezentacija koje je vodio. U BiH je situacija bila decenijama drugačija. “Hoćeš li ti da radiš moj posao?” ranije se najčešće završavala komunikacija sa selektorima ako bi ih se pitalo za neko ime na spisku.

Naš selektor je ovakvim nastupom pokazao da su prilikom sastavljanja spiska postojali konkretni kriteriji kojih će se držati, te da je svaki poziv opravdan nekom konkretnom logikom koja postoji iza.

A opet ta logika je u svrhu konkretnog cilja stvaranja ekipe koja ima određeni stil i karakter igre.

U nekom igrači se traži liderstvo, u nekom njemačka profesinalnost i disciplina, u nekom mladost, nekoga se želi podržati kao veliki potencijal, neko će dobiti poziv zbog promocije lige… A kada su razlozi otvoreno izneseni, onda nema prostora za sumnje.

Uz to treba pohvaliti da je selektor izdiktirao nekoliko novih imena, što je dokaz da se sa svojim timom u rekordnom roku uspješno posvetio skautiranju. I to u periodu dok je paralelno morao sastavljati svoj štab.

Može mu se na teret staviti trenersko neiskustvo, ali ovo je izgledalo vrlo dobro.

(Reprezentacija.ba)