Bosna i Hercegovina nije imala sreće u žrijebu za baraž. Nakon kvalifikacija za zaborav u kojima je osvojeno tek devet bodova, još jednu šansu za odlazak na Evropsko prvenstvo će “Zmajevi” imati kroz baraž gdje će im na putu prvo stajati Ukrajina, a ukoliko pređu tu prepreku, u finalu će na svom terenu ugostiti boljeg iz duela Izrela i Islanda.

Neće biti lako, odmah nakon žrijeba u Nyonu je to poručio i selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Savo Milošević kojeg smo “uhvatili” u trenucima dok je čekao ukrcavanje na avion.  

– Iskren ću biti, možda će zvučiti kao opravdanje, ali dobili smo ubjedljivu najbolju reprezentaciju od ovih 12 koje će biti u baražu. Ukrajina spada među 10 najboljih selekcija u Evropi, to je realnost, upoznat sam dobro s njihovim kvalitetom. Neki dan sam i gledao kako su igrali protiv Italije. Ipak, igra se jedna utakmica i tu favorita nema, ništa nije nemoguće. Bit će neophodno da popravimo brojne stvari ukoliko želimo na kraju da ostvarimo zacrtani cilj, kaže Savo Milošević na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Način na koji je reprezentacija igrala u posljednjim utakmicama ne daje previše optimizma. Nije zadovoljan ni Milošević, kaže to i sam, međutim dodaje kako je rezultat morao ispaštati na kraju.

– Da li bih nešto promijenio? Ne, ne bih ništa drugačije, morao sam tako. Moja ideja je bila da steknem jasnu sliku onoga što imam. Pred mene je kada sam došao postavljen cilj da se pripremimo za baraž, a svi zahtjevi koje sam postavljao pred igrače su bili neophodni kako bismo, danas-sutra, mogli nositi se sa jednom Ukrajinom. Na kraju je rezultat ispaštao. Nemam problem ni da izgubim utakmicu, pogotovo ako one nemaju takmičarsku vrijednost kao posljednje, ali važno je vidjeti koliko ko može dati, i timski i individualno.

Vrijednijim od kojeg boda smatra to što je reprezentacija dobila trojicu-četvoricu fudbalera koji se uklapaju u njegovu viziju za baraž. Ipak, ima i onih koje će precrtati.

– O imenima ne bih, ali kod nekih sam vidio nezainteresovanost i nespremnost da se izađe iz zone komfora.

Miloševića je svlačionica prihvatila. Iako je svjestan da su mnogi igrači izgubili samopouzdanje, od sebe ne želi praviti tiranina već na ljudski način svakome od njih prići.

– Često čujem priče kako bi možda trebao da budem ‘čvršći’, ali kako imate različite tipove igrača, tako imate i različite tipove trenera. Nisam od onih koji će na strah ili frku da pravi priču. Više volim pozitivnu energiju, ali naravno da se i u tome morati znati ko šta radi i da se daje maksimum. Trudim se na jedan fin i ljudski način da pridobijem igrače pozitivnom pričom. Samo tako oni mogu da idu preko 100 posto. Ako ima nezadovoljstva, teško ćete bilo šta.

Raduje ga i što se nakon više od mjesec dana oporavio defanzivac Sheffielda Anel Ahmedhodžić kojeg namjerava uskoro posjetiti u Engleskoj.

– Mogu slobodno reći da je ta priča oko njega završena. On je i sada imao želju da dođe, da nas posjeti, pozdravi… Samo da bude zdrav u martu. Posjetit ću i druge igrače, sve one na koje ću računati u baražu, kako bi im ranije predstavio detaljan plan i model igre.

Da je Milošević poznat kao veseljak pokazuju i brojni snimci na društvenim mrežama. Osim što veliki bakšiš ostavlja muzici, često i zapjeva. Obećao je da će i igračima ukoliko izbore plasman na Evropsko prvenstvo.

– Ako momci budu to željeli, neću bježati od mikrofona, kroz smijeh je kazao selektor “Zmajeva” na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)