Bosna i Hercegovina će u martu 2024. godine igrati svoj peti baraž u historiji, odnosno peti u manje od 15 godina.

Protivnik u polufinalu je Ukrajina. U normalnim okolnostima ravnopravan protivnik BiH, a u trenutnim – pravi protivnik da naši igrači izvuku svoj maksimum i uprkos svim problemima iskoriste ovaj susret za izlazak iz krize. U inat svima koji im podmeću noge.

Do sada smo u četiri baraža imali četiri različita selektora, a čini se kako je uvijek na kraju presudila hladna glava i formacija bez rizika, te naravno obostrano povjerenje između igrača i selektora.

Portugal 2009. – malo UEFA, malo FIFA, loša realizacija i naivnost Ćire Blaževića?

Prvi baraž dočekan je sa euforijom pod vodstvom Miroslava Ćire Blaževića. 2009. godine bolji od nas je bio Portugal, ali knap. I u Lisabonu i u Zenici je bilo 1:0 za Portugal.

Ali mi nismo uopšte ni trebali igrati protiv Portugala. BiH je trebalo da bude nosilac u žrijebu i dobije nekoga od puno lakših protivnika, ali zbog toga što je Francuska golom rukom izbacila Irsku u baraž, UEFA i FIFA kao da su tražile način da se opravdaju, pa su BiH gurnule među nenosioce. I tu smo dobili najtežu ekipu za protivnika.

S obzirom da smo u Lisabonu promašivali i prazne golove, osim te loše realizacije, čini se da je presudila odluka selektora Blaževića da “ne čisti” kartone svojim igračima na nevažnoj utakmici protiv Španije u posljednjem kolu – pa smo u revanšu bili bez standardnih Spahića, Rahimića i Muratovića. “Neću se baviti nešportskim potezima” gotovo naivno je zvučao Ćiro Blažević kada su mu svi sugerisali da ovi igrači dobiju žuti karton protiv Estonije u pretposljednjem kolu i preskoče posljednje revijalno kolo. Uz to se još povrijedio i Zvjezdan Misimović koji je također propustio revanš. Portugal je kasnije došao od osmine finala Mundijala gdje je ispao minimalnim rezultatom od svjetskog šampiona Španije.

Portugal 2011. – sužen izbor igrača, malo sudije, loša realizacija i razlika u kvaliteti

BiH je nesretnim penalom u Parizu izgubila prvo mjesto u grupi sa Francuskom u borbi za EURO 2012. Iako se danas priča o moćnoj generaciji koja je samu sebe odvela kasnije na Mundijal, činjenica je da se Safet Sušić često morao dovijati kako pronaći pozicije za koje uopšte nema igračka rješenja.

Nekoliko dana prije baraža BiH je na Grbavici igrala prijateljsku utakmicu protiv mlade reprezentacije. Adnan Zahirović našao se na desnom beku, a niko nije ni sumnjao da je Sušić prepoznao da upravo Zahirović, tada veznjak prosječnog ruskog tima, može zaustaviti Ronalda na krilu. Ali to se za par dana upravo desilo u Zenici. Nismo imali ni lijevog beka, pa je Sušić tu žrtvovao Salihovića. Uz sve te improvizacije, BiH je ipak izgledala solidno i izvukla 0:0. Pomogao nam je, ali i odmogao tada katastrofalan teren Bilnog Polja, pa su sa obje strane Ibišević i Ronaldo promašili zicere.

Da nam je neko rekao da ćemo Portugalu zabiti dva gola u Lisabonu i ispasti, niko ne bi vjerovao, ali se tako desilo. BiH je jednostavno pukla nestvarnim golovima Ronalda i Nanija sa preko 30 i 40 metara, po prvi put smo vidjeli u historiji fudbala da igrač dobije dva žuta kartona za isti prigovor, pa smo igrali bez Senada Lulića, a onda se više utakmica nije mogla kontrolisati. Na kraju smo vidjeli rezultat od čak 6:2.

Portugal je na Euru došao do polufinala gdje su opet izbačeni od šampiona Španije, a BiH se za dvije godine plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu!

Sa žrijeba baraža za EURO 2016

Irska 2015. – magla, sudije i promašena taktika u Dublinu

Mehmed Baždarević je naslijedio Sušića tokom kvalifikacija za EURO 2016. Meša je pobijedio Andoru, Vels i Kipar i našao se u baražu gdje nas je čekala Irska.

U Zenici smo poveli sa 1:0, a onda se na Bilino Polje spustila takva magla po kojoj se jedva moglo igrati. Danas to zvuči tragikomično, ali Irska se bolje snašla u tim okolnostima. U finišu su poveli sa 0:1, ali Edin Džeko uspijeva izjednačiti u 88. minuti na 1:1.

Revanš u Dublinu donio je novo razočarenje navijačima BiH. Od početka je sve bilo pogrešno. Pojedinci sa naše strane vrijeđali su minutu šutnje, taktički smo sa improvizacijom Edina Cocalića na zadnjem veznom izgledali očajno, a na sve to je biber na pilav stavio sudija koji je olako dosudio penal za Irsku. Više nije bilo povratka, pa smo poraženi 2:0. Baždarević je bio kivan na zalaganje igrača, oni na njegovu taktiku, a najviše su ispaštali naravno razočarani navijači.

Irska je na EURO 2016 bila treća u grupi i prošla dalje, a onda u osmini finala knap ispala od domaćina i finaliste Francuske.

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Sjeverna Irska 2020. –

Dušan Bajević preuzeo je Bosnu i Hercegovinu nakon katastrofe Roberta Prosinečkog, ali iz mandata hrvatskog trenera ostao je garantovan baraž za Euro 2020. Prvo je trebalo pobijediti Sj. Irsku, zatim Slovačku. I to obje utakmice na svom terenu.

Zbog pandemije korona virusa baraž je pomjeren sa proljeća na kasnu jesen.

BiH je u prvom meču morala pobijediti Sj. Irsku na Grbavici. Zašto se ta utakmica igrala na Grbavici, a ne na Bilinom Polju, više se niko i ne sjeća, ali kao kroz maglu – navodno su igrači tražili Grbavicu, a tadašnje rukovodstvo saveza jedva dočekalo jer su ih ranije vrijeđali na Bilinom Polju. A oni jadni valjda to nisu mogli muški podnijeti.

Utakmica je za BiH počela idealno golom Krunića u 13. minuti, ali do kraja Sjeverna Irska izjednačava, a naša klupa ne uspijeva napraviti promjene koje bi osvježile Zmajeve. Ide se u penale, gdje je Sj. Irska uspješnija.

Slovačka je kasnije izbacila Sj. Irsku u Belfastu, a na EURO 2020 završili su nastup u grupnoj fazi iza Švedske i Španije.

(Reprezentacija.ba)