Selektor BiH Savo Milošević pozvao je 28 igrača za posljednja dva duela kvalif. za EURO protiv Luksemburga (16. novembar u gostima) te Slovačke (19. novembar u Zenici).

Na spisku Miloševića su i četiri nova imena – Hidajet Hankić, Nihad Mujakić, Haris Hajradinović te Haris Tabaković.

Hidajet Hankić (29) je golman bugarskog Boteva. Rođen je u Austriji i njegova priča počela je u Wolfsbergu gdje je prošao sve kategorije, a onda je karijeru nastavio u Akademiji Linza.

Zatim je bio u ekipi Mlada Boleslav gdje je sa 19 godina debitovao u elitnom razredu češkog nogometa protiv Sparte iz Praga. Kasnije je u Austriji igrao za Austriju Salzburg, Blau Weiss Linz i Wacker Innsbruck, nakon čega ponovo odlazi u inostranstvo.

Godine 2019. prelazi rumunski Botosani, a dvije godine kasnije stiže u bugarski Botev Plovdiv. Ove sezone branio je u devet mečeva u bugarskoj ligi te jednom sačuvao svoju mrežu.

Nekadašnji selektor Zmajeva Ivajlo Petev pratio je nastupe Hankića u Bugarskoj i namjeravao ga zvati prošle godine, ali Hidajet tada nije mogao biti na spisku jer nije imao bh. pasoš i naše sportsko državljanstvo.

Jedan od većih fudbalskih austrijskih portala laola1.at 2021. godine napravio je analizu golmana koji bi mogli zakucati na vrata austrijske reprezentacije.

“Neke uzbudljive golmane možete pronaći u Evropi, a jedna od njih je Hankić koji dobro brani u Rumuniji, između ostalog”, piše na navedenom portalu.

Nihad Mujakić (25) je član turskog superligaša Ankaragucua. Igra na poziciji lijevog stopera, a za omladinske selekcije BiH odigrao je 12 utakmica. Za A selekciju BiH nema nastupa.

Karijeru je počeo u FK Sarajevo, a 2017. godine je prekomandovan u seniorski tim Bordo kluba. Sa Sarajevom je osvojio PL BiH i Kup BiH. Nakon Sarajeva igrao je za belgijske klubove Kortrijk te Beveren, a jednu polusezonu nastupao je za Hajduk.

U tekućoj sezoni odigrao je devet utakmica za Ankaragucu i standardan je u zadnjoj liniji turskog kluba.

Haris Hajradinović (29) je jedini od novih igrača koji ima nastupe za našu A selekciju.

Kapiten turske Kasimpase je odigrao pet utakmica za Zmajeve te zabio jedan gol. Centralni veznjak je posljednji nastup imao je 2021. godine u prijateljskom duelu protiv Kuvajta.

Hajradinović je prošao školu FK Željezničara, a kasnije je igrao za Olimpik, Inter iz Zaprešića, Trenčin, Gent, Haugesund i Osijek.

Član Kasimpase je od 2019. godine. Nedavno je odigrao 175. meč za tim iz Istanbula i postao igrač sa najviše nastupa u historiji Kasimpase.

Ove sezone je nastupio u 11 susreta u svim takmičenjima te dva puta asistirao.

Haris Tabaković (29) je rođen u Švicarskoj i igrao je za omladinske selekcije ove države.

Zbog svog porijekla ima mogućnost nastupa za BiH, a napadač berlinske Herthe je nedavno za njemačke medije kazao da je ostalo još nekoliko stvarit da se riješi i da će uskoro steći pravo igranja za Zmajeve.

Tabaković je karijeru počeo u omladinskom pogonu Young Boysa, a kasnije je igrao za švicarske klubove Will i Grasshoppers, zatim za mađarske momčadi Diosgyor i Debrecen te austrijske ekipe Austriju Lustenau i bečku Austriju.

Prošle sezone je zabio 19 golova u dresu Austrije iz Beča i to mu je osiguralo transfer u Herthu.

Ove sezone briljira u Herthi. Postigao je 12 golova na isto toliko mečeva. Sa 10 golova je prvi strijelac 2. Bundeslige, a dva gola je zabio u Kupu Njemačke.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16