Bolan poraz od Portugala dao je Savi Miloševiću odgovore na brojna pitanja. Shvativši čime raspoložemo i da “škripimo” na gotovo svakoj poziciji, namjera selektora Zmajeva je da za preostale dvije kvalifikacijske utakmice osvježi tim sa nekoliko novih lica i na tome je zajedno sa svojim asistentima puno radio u proteklom periodu.

Skenirao se svaki potencijalni kandidat, a jedan od onih koji je navodno dobio “palac gore” je i Nermin Zolotić čije sjajne partije u Portugalu više i nisu novosti. Novu sjajnu ocjenu dobio je proteklog vikenda kada je njegova Casa Pia napravila svojevrsno iznenađenje i u gostima zaustavila prvoplasiranu Benficu.

Fudbal života, reći će i sam Zolotić čije su partije bile ujedno i povod razgovora za Reprezentacija.ba portal.

– Ne mogu se baš pohvaliti mnogi da su otkinuli bod protiv, pogotovo u gostima, ali djelovali smo dobro kao tim i na kraju možemo biti prezadovoljni. Sreća prati hrabre. Ipak, već sada to moramo zaboraviti i okrenuti se utakmici protiv Brage koja nas čeka sutra – priča nam Zolotić.

JEDAN OD KAPITENA 

U Portugalu je već četvrtu godinu. Kada je potpisao za Casa Piu, ni slutio nije nakon brojnih padova u karijeri da će danas biti igrač kojeg mnogi navijači prizivaju u reprezentaciju. Nerijetko se nađe i u timu kola.

– Nikada čovjek ne zna gdje mu se može poklopiti. Znate i sami kroz šta sam sve prolazio kroz karijeru. Bilo je brojnih padova na koje danas gledam kao na lekciju. Očvrsnuli su me ponajviše mentalno. Danas u ovim godinama najbitnije mi je da sam zdrav i da igram u kontinuitetu. I cijene me. Jedan sam od kapitena, tako da samo mogu reći – hvala Bogu.

Portugalska liga se ubraja među najjače u Evropi. Dokazuju to iz godine u godinu i klubovi iz ove države igrajući značajnu ulogu u Evropi.

– Sigurno je među najjačih pet-šest u Evropi. Dovoljno je vidjeti da su tu Porto, Benfica, Sporting…, svi ti klubovi redovito igraju bitne uloge u evropskim takmičenjima. Liga je tehnički dosta zahtjevna, ima mnogo igrača iz Brazila, a ispostavilo se i da mi odgovara stil igre. Neki će reći: ‘Eh, da si ranije došao ovdje’, ali ne žalim ni za čim više, sve je to tako trebalo da bude. Stadion Benfice je inače udaljen tri minute od našeg. Često ako sam u prilici odem i na njihovu utakmicu.

ČEKA ŠANSU U REPREZENTACIJI 

Iako je po vokaciji zadnji vezni, danas sve bolje ocjene dobija kao – stoper.

– I u Belgiji sam povremeno bio stoper, nije to od jučer. Trener nam sada preferira sistem igre sa trojicom nazad, faktički svaku akciju započinjemo od golmana, nema nabijanja, dosta imam loptu u svojim nogama. Ako treba, naravno da mogu uskočiti uvijek i u vezni red, ali uživam sada na novoj poziciji. Odgovara mi, dobro sam se uklopio.

Svojevremeno je prošao sve omladinske selekcije naše reprezentacije. I pored sjajnih igara u Portugalu, do sada nije dobio priliku igrati rame uz rame s Džekom, Pjanićem…

– Ne, ne mogu reći da mi je krivo što nisam dobijao pozive u proteklom periodu. Neću uopšte oko toga da se nerviram. Stojim čvrsto na zemlji. Moje je da igram i dajem sve od sebe, a ostali neka procijene jesam li dobar ili nisam. Zadnjih dana pitaju me novinari hoću li dobiti poziv, puno se piše o tome… Ne znam, niko me do sada nije kontaktirao – istakao je na kraju Nermin Zolotić.

(Reprezentacija.ba)