Ženska U17 reprezentacija Bosne i Hercegovine će od 25. do 31. oktobra u Portugalu učestvovati na turniru grupe A1 kvalifikacija za EURO 2024, saopšteno je iz FS BiH.

Pored domaće selekcije, protivnici bh. kadetkinjama još Španija i Češka.

Selektor Ilija Lucić je pozive uputio sljedećim igračicama:

Nadija Golubović (SFK 2000 Sarajevo), Aleksandra Panić (Borac), Bogdana Milićević (Radnik Bumerang), Lucija Landeka (Inter Posušje), Dragana Marinković (Radnik Bumerang), Anđelina Laketić (Radnik Bumerang), Marija Mihaela Maslać (Leotar), Katarina Majkić (Spartak 2013 Banja Luka), Natalija Mirković (SFK 2000 Sarajevo), Alisa Haseljić (Libero), Uma Hadžihajdarević (SFK 2000 Sarajevo), Una Rankić (Leotar), Petra Šušak (Široki Brijeg), Amila Abdukić (SFK 2000 Sarajevo), Sajra Bajrić (Iskra), Petra Kurešević (Radnik Bumerang), Elma Brković (Göteborg, Švedska), Ana Jurić (Leotar), Irina Erkić (Radnik Bumerang), Lina Hadžikadunić (SFK 2000 Sarajevo).

Lucić je u najavi turnira izjavio:

„Kada govorimo o očekivanjima, mi smo još početkom godine postavili cilj, a to je plasman među 21 selekciju u Europi. Kao što znate prethodne tri godine nismo uspijevali da budemo među tri selekcije u grupi, te smo takmičenje nastavljali u ligi B. Smatramo da smo kao ekipa sazreli za ostanak u ligi A, što nam omogućava direktnu borbu za Europsko prvenstvo.

Što se tiče protivnika u grupi veoma dobro smo upoznati s kvalitetom istih. Dovoljno je reći da je tu selekcija Španjolske koja je svjetski i europski prvak. Sa domaćinom Portugalom smo već igrali 2021., kao i sa selekcijom Češke prošle godine. I pored kadrovskih problema izazvanih povredama nekoliko igračica, mi se ne predajemo i sigurno da ćemo dati sve od sebe da se predstavimo u najboljem svjetlu.“

Igračice će se okupiti 22. oktobra na Ilidži, a dva dana poslije putuju u Portugal.

Raspored utakmica reprezentacije BiH:

25.10.2023. u 16:00 sati Španija-Bosna i Hercegovina (Stadion João Soares Vieira, Braga)

28.10.2023. u 19:00 sati Portugal-Bosna i Hercegovina (Stadion Municipal de Fafe, Fafe)

31.10.2023. u 12:00 sati Bosna i Hercegovina-Češka (Stadion João Soares Vieira, Braga)

(Reprezentacija.ba)