Za Sarajevo je zabijao kao stroj. U nepune dvije godine, kolika je trajala njegova epizoda na Koševu, postigao je 29 pogodaka u 49 utakmica i osvojio simpatije svih onih koji su pratili Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Leon Benko će definitivno bio klasa kakva se rijetko viđa u ovim okvirima. Bio je pravi primjer profesionalca i lidera.

Upravo zbog svega toga ne čudi što su se navijači posebno obradovali njegovom povratku na Koševu. Ovaj put kao navijač. Brojni su prilazili, fotografisali se, željeli da mu stisnu ruku. Otkud na Koševo nakon toliko godina? 

– Sasvim slučajno. Prije toga bio sam u Dubrovniku, imao sam neke poslovne obaveze, da bi već oko 17:00 sati počele dolaziti poruke mojih prijatelja iz Sarajeva koji su me nagovarali da dođem. Na kraju, samo sam upalio auto i došao da ih iznenadim. Bilo je sjajno na kraju, vidjeli ste atmosferu i sve ostalo, odjednom vratile su se slike iz perioda dok sam ja bio na tom terenu. Jesam li bio na VIP tribini? Ma, ne, gdje i ostala raja, javio se Leon Benko za Reprezentacija.ba portal.

Na kraju je Benko, poput ostalih navijača, zadovoljno napustio stadion. Sarajevo je upisalo uvjerljivu pobjedu od 3:0. Je li mu ko zapao za oko?

– Onaj napadač iz Brazila je dobar, zabio je i gol, kako se ono zove? Oliveira? Da, on! Ima nekoliko zanimljivih fudbalera, mada i nisam toliko upućen u sve, više pratim rezultate. Za sada dobro ide. Osim trenera Rožmana tu je sada i Ibričić, poznajem ih obojicu i mogu reći da su kvaliteta kojoj treba dati šansu i priliku na duže staze. Sposobni su da klub dovedu na jednu veću razinu. 

Dogovarajući razgovor najprije nam je spomenuo da je na moru. Na građevini. Po završetku karijere okrenuo se Benko potpuno drugim poslovima… 

– Odigram koji termin s prijateljima, onako za dušu, ponekad i padel koji je postao hit sport u svijetu. I to je to. Sada sam potpuno u drugim vodama. Pokrenuo sam svoju građevinsku firmu, imam već nekoliko projekata iza sebe, tako da nadam se da će ići dobro. 

Trenerski posao mu, dakle, nije ni na pameti.

– E, jedino je sigurno da neću biti trener (smijeh). Bolje mi je da se što dalje maknem od toga. Kad se sjetim posljednjeg u Sarajevu (Almir Hurtić, op.a), glava me boli. Zbog njega sam, ako se sjećate, otišao iz Sarajeva. 

Sarađivao je jedno vrijeme i sa Mehom Kodrom. Žao mu je zbog onoga što je Mostarac po drugi put doživio kao selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine.

– Žalosno. Kodro je baš kvalitetna osoba i čovjek, veliki je bio i igrač. Koji su razlozi tačno, ne bih da ulazim, ali nije to zaslužio. Pogotovo ako se sjetimo kako je i njegov prethodni mandat okončan. Očigledno je da nisi poželjan kada imaš svoje ja, podvukao je Leon Benko na kraju razgovora za Reprezentacija.ba.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16