Bećir Omeragić, Vladan Kovačević, Denis Huseinbašić, Silivo Ilinković, Zinedin Smajlović i Muamer Tanković su igrači koji su u posljednjih nekoliko godina odbili da igraju za Bosnu i Hercegovinu.

Nekima od njih se klupska karijera nije razvila onako kako se predviđali, a četvorica njih Omeragić, Kovačević, Huseinbašić i Ilinković nikada nisu zaigrali za reprezentacije zbog kojih su okrenuli leđa BiH.

Bećir Omeragić (21, Montpellier)

Bećir je rođen u švicarskoj Ženevi, ali zbog svog porijekla imao je mogućnost igranja za BiH. Sportski direktor naše reprezentacije Zvjezdan Misimović je razgovarao sa Bećirom i njegovim ocem prije tri godine, pokrenuta je i procedura vađenja našeg pasoša za Omeragića, ali stoper francuskog Montpelliera se odlučio da igra za Švicarsku.

Za Omeragića se pisalo da je blizu trasnfera u Milan, ali se na kraju morao zadovoljiti odlaskom u Montpellier. Za A selekciju Švicarske je debitovao u oktobru 2020. godine protiv Hrvatske, ali posljednji meč za seniorski tim Švicarske odigrao je u junu 2021. godine protiv Lihtenštajna.

Više od dvije godine nije dobijao poziv u reprezentaciju. Omeragić je u tekućoj sezoni nastupio u 11 utakmica za francuski Montpellier.

Foto: Fudbalski savez BiH

Vladan Kovačević (25, Rakow)

Vladan je rođen u Banjoj Luci, nastupao za U21 BiH, dolazio i na okupljanja A selekcije BiH, ali je početkom ove godine odlučio da brani za seniorsku reprezentaciju Srbije.

Nekadašnji golman Sarajeva je čak dobio i poziv selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksija, međutim zbog FIFA pravila teško da će ikada braniti za naše komšije.

Naime, prema promjenama FIFA pravila, koje su usvojene u septembru 2020. godine, igrač ne može mijenjati sportsko državljanstvo ako je stariji od 21 godine nastupao za bilo koji uzrast dosadašnje selekcije u zvaničnom susretu i u tom trenutku nije imao državljanstvo reprezentacije za koju bi u budućnosti želio nastupati.

Kovačević je imao 22 godine i 183 dana kad je branio za U21 BiH protiv U21 Njemačke i samim tim nema pravo nastupa za A selekciju Srbije.

Vladan je prema natpisima poljskih medija bio želja portugalske Benfice, međutim do transfera nije došlo te je i dalje član Rakowa.

Vladan je ove sezone branio u 30 mečeva za Rakow, primio 28 golova te 12 puta sačuvao svoju mrežu.

Denis Huseinbašić (22, Koln)

Denis je rođen u Njemačkoj, ali poput Omeagića zbog svog porijekla imao je pravo igrati za Bosnu i Hercegovinu. I s njim je nekoliko razgovora obavio sportski direktor Zvjezdan Misimović, Husenbašić mu je načelno obećao da će igrati za Zmajeve, ali je onda izabrao Njemačku.

Igrao je za U21 Njemačku igrao je dvije utakmice na Europskom prvenstvu za igrače do 21 godine, ali za sada je daleko od debija za A selekciju ove države.

Huseinbašić je prošle sezone igrao prilično dobro za Koln u Bundesligi te zabio pet golova i dodao dvije asistencije. Ove sezone nema te rezultate, istina odigrao je 10 mečeva, a pet puta je bio starter.

Silvio Ilinković (21, Rijeka)

Silvio je rođen u mjestu Nova Bila u BiH, igrao je za sve omladinske selekcije naše države, a onda je početkom septembra ove godine selektoru U21 BiH Igoru Jankoviću saopštio da će u budućnosti nastupati za Hrvatsku.

Ipak, u oktobru i novembru se nije našao na spisku selektora U21 Hrvatske i još uvijek je bez nastupa za naše susjede.

Ilinković je ove sezone odigrao 11 mečeva za Rijeku, a samo dva puta je bio u startnoj postavi.

Silvio je u dosadašnjoj karijeri nastupao za Široki Brijeg, Posušje te Zrinjski.

Zinedin Smajlović (20, Lecce)

Zinedin je rođen u Švedskoj, ali je zbog svog porijekla imao mogućnost igranja za BiH. Smajlović je u septembru ove godine dobio poziv selektora U21 BiH Igora Jankovića, bio na pripremama, ali nije konkurisao za mečeve sa Slovenijom i Austrijom.

Stoper talijanskog Leccea nije bio zadovoljan statusom u U21 BiH i odlučio je da prihvati poziv U21 Švedske. Za U21 selekciju Švedske odigrao je jednu utakmicu.

Zinedin je u dosadašnjoj karijeri nastupao za nekoliko švedskih niželigaša, a od jula 2023. godine član je Leccea.

Smajlović u tekućoj sezoni nije odigrao nijednu utakmicu za prvi tim Leccea u Seriji A. Ukupno je 11 puta bio na klupi za rezervne igrače.

Muamer Tanković (28, Pafos)

Muamer je rođen u Švedskoj, ali je zbog svog porijekla imao pravo igrati za BiH. Tanković je prošao sve omladinske selekcije Švedske, odigrao pet mečeva za A reprezentaciju ove države.

Tanković je u septembru 2019. godine u pisanoj formi naveo da želi igrati za BiH, čak se i FS BiH pratećom dokumentacijom obratio FIFA-i i započeo proces dobijanja sportskog državljanstva. Ipak, Muamer sepredomislio i saopštio da ipak ne želi igrati za BiH.

Nakon toga odigrao je službeni meč za Švedsku u novembru 2019. godine protiv Farskih Ostrva te dva prijateljska duela u januaru 2020. godine. Od januara 2020. godine nije dobijao poziv u selekciju Švedske.

Inače, Muamer je počeo u švedskom Norrkopingu, a igrao je za Fulham, AZ Alkmaar, Hammarby te AEK.

Od jula prošle godine član je kiparskog Pafosa. Ove sezone je na Kipru odigrao 13 susreta, postigao šest golova i tri puta asistirao.

(Reprezentacija.ba)