Vlada apsolutno nezadovoljstvo zbog činjenice da je Fudbalski savez pred izborom čak četvrtog selektora Bosne i Hercegovine u samo devet mjeseci.

Pismo Mehe Kodre svojim “lajkom” na Instagramu Reprezentacija.ba portala podržali su i kapiten Edin Džeko, ali i Ibrahim Šehić, te Anel Ahmedhodžić.

Foto: Instagram Reprezentacija.ba

Svoju ljutnju su potezima Saveza svojim izjavama pokazali i autoriteti bh. fudbala poput Vahida Halilhodžića i Safeta Sušića.

Čelnike FS BiH to očigledno ne tangira puno jer su očigledno uvjereni da sa svojim preskromnim sportskim karijerama više znaju nego fudbalski profesionalci koji su svoj zanat ispekli u najvećim fudbalskim sistemima Europe.

Isti slučaj oponiranja smo vidjeli i u decembru prošle godine kada su zanemarili javno iskazanu volju igrača da na klupi reprezentacije ostane uspješni Ivajlo Petev, a čak su i preko “svojih” medija poručili kako se o pitanju selektora neće pitati igrači nego ljudi iz Saveza.

I evo vidimo kako se završilo kada laici rade kontra sugestija profesionalaca.

Ko je birao selektore neka preuzme odgovornost

Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH i direktor reprezentacija Zvjezdan Misimović praktično su ovim potezom sa četiri selektora od decembra do septembra pokazali iživljavanje nad sportskom javnosti koja je zazivala dugoročnu strategiju razvoja reprezentativnih selekcija, a dobila apsolutno suprotno.

Ista grupa pokaala je i iživljavanje nad zdravom pameću, jer nisu preuzeli odgovornost za loše rezultate selektora koje su oni sami birali.

Takvi prijedlozi i strategija rada Zvjezdana Misimovića, čak i ako nisu iz njegove glave, sigurno će mu zatvoriti vrata da sutra postane sportskim direktorom bilo kojeg njemačkog kluba ili gdje god je imao ambicije. Jer se tako ne radi ni u seoskim klubovima Balkana.

Možda bi ovi potezi Saveza i bili opravdani da je Fudbalski savez BiH transparentno i suštinski objasnio zašto su oni napravljeni, ali javnost je morala biti zadovoljena odgovorima koje bi možda zadovoljili djecu od tri godine starosti poput “da selektor nije smijenjen nego mu je istekao ugovor”, te da “selektor nije otpušten, nego mu nije produžen ugovor”.

Dok se pitamo da li se to na ovakvom ponašanju i komunikaciji direktno vidi škola političkih snaga bliskih rukovodiocima FS BiH, moramo biti svjesni da bi bojkot igrača trenutno bio potpuno pogrešan potez.

Bojkot najboljih naših igrača ili penzionisanje Edina Džeke samo bi otvorilo mjesto da u reprezentaciji BiH zaigraju igrači zarad nekih boljih transfera i veće provizije njihovih agenata i oko njih okupljenih interesnih organizacija. Zato bi to u ovom trenutku bio pogrešan potez.

No i bez bojkota apsolutno je potrebno da igrači preko kapitena Edina Džeke kažu svoje mišljenje o radu Fudbalskog saveza BiH kada je u pitanju A reprezetacija BiH.

Jer, da svima bude jasno, nije bitno da li se novi selektor zove Meho ili Savo, nego kojim je motivima i dugoročnim ciljevima on izabran.

(Reprezentacija.ba)