Legendarni Safet Sušić (68) do danas je jedini trener koji je uspio odvesti Bosnu i Hercegovinu na veliko takmičenje.

Onu neopravdanu krilaticu “da je Sušić naslijedio ekipu od Ćire Blaževića” pobijaju argumenti o čemu smo se bavili ranije, ali čak i oni koji pokušavaju osporiti njegove trenerske rezultate u jednom nemaju dileme – legendarni Pape je bio najbolji fudbaler kojeg je imala Jugoslavija.

A da to nije subjektivno mišljenje ljubitelja fudbala u BiH potvrđuju i izjave najvećih legendi jugoslovenskog fudbala koji se slažu u tome, a čije je izjave na internetu neko spojio u jedan lijep video snimak.

O Sušiću govore Dejan Savićević, Dragan Stojković, Darko Pančev, Miroslav Blažević, Mehmed Baždareivć, Boško Đurovski, Radmilo Mihajlović…

Boško Đurovski (61), bivši igrač Teteksa, Partizana, Crvene Zvezde, Groningena, Cambuura, Nimesa i Bežigrada:

“Jedna od legendi. Možda i najbolji tehničar svih vremena na ovim prostorima. Imao sam priliku da ga gledam kada je igrao za PSG. I dan danas se navijači PSG-a klanjaju kada se spomene ime Safeta Sušića.

Radmilo Mihajlović (58), bivši igrač Sutjeske iz Foče, Željezničara, zagrebačkog Dinama, Bayerna, Schalkea, Eintracht Frankfurta, Pohanga i kiparskog APOP-a. Igrao sa Sušićem u reprezentaciji Jugoslavije:

“Tu je Safet Sušić broj 1. To je najbolji igrač sa kojim sam ja igrao. Jednostavno, on je imao toliko rješenja. Mlađi sam bio i jednom su oni dolazili na pripreme i bili su u mom rodnom gradu Foči. Oni su bili na jednoj strani ulice, a ja na drugoj. Ja mu to kažem ‘Pape sada igramo zajedno, a nekada sam te ko klinac gledao’, a on mi kaže ‘Daj nemoj zezati’. Dosta je skroman bio. Čovjek koji je mogao s loptom sve. On je unutrašnjom nogom sa 25 metara plasirane golove davao da ja to nikada nisam gledao. Na nekim treninzima i utakmicama sam mu govorio da mi gurne loptu, a on meni govori da ne gledam u njegovom pravcu već da naznačnim svojom kretnjom i da ću dobiti loptu. On je takve lopte davao sa felšom da one jednostavno dođu do tebe.

Stamen je bio, imao jake noge, lijeva, desna, dribling. Bio je genijalan. Pape je stalno bio priutan. Sjećam se utakmica koje sam uživo gledao u Sarajevu kada je igrao za reprezentaciju protiv Argentine i Rumunije. Argentini je dao tri gola kao da igra sa djecom. Sjećam se meča protiv HSV-a kada ih je Pape driblao kao djecu. Ovo što sada Messi radi, to je Pape tada radio. To je ostavilo jak utisak na mene, pogotovo što se igralo protiv Nijemaca.”

Dejan Savićević (57), nekadašnji igrač Budućnosti iz Podgorice, Crvene Zvezde, Milana i bečkog Rapida. Igrao sa Sušićem u reprezentaciji Jugoslavije:

“Safet Sušić je 1990. godine imao 35 godina, a ja sam imao 25. Ako ga ja cijenim i ako kažem da je to najbolji igrač sa ovih prostora, onda to nešto znači.”

Dragan Stojković Piksi (58), nekadašnji igrač Radničkog iz Niša, Crvene Zvezde, Marseillea, Verone i Nagoje. Aktuelni selektor reprezentacije Srbije. Igrao sa Sušićem u reprezentaciji Jugoslavije:

“Safet Sušić je imao nevjerovatan talenat. Fudbalska lokomotiva je bio. Vrhunska tehnika, prijem lopte, lucidnost, lukavost i sve ono što čini jednog igrača velikog. On je i dan danas skroman. Nije sklon skandalima. Bio je tih, ali svi znamo da su velike rijeke uvijek tihe, a da potoci prave žubor. Ako nije najbolji, onda je jedan od najboljih igrača, tu nema priče. Ja sam ga mnogo cijenio i volio. Nevjerovatan talenat u njegovim nogama i glavi. Čovjek koji je bukvalno sam rješeavao utakmice, sam nosio svoj tim, a to je kasnije uradio i u PSG-u. Mislim da je proglašen za igrača stoljeća u PSG-u. Pape je bio glavni igrač i tu nije bilo dileme.”

Darko Pančev (58), nekadašnji igrač Vardara, Crvene Zvezde, Intera, Leipziga, Fortune iz Dusseldorfa i Siona. Igrao sa Sušićem u reprezentaciji Jugoslavije:

“Cijenim Papeta izuzetno. Bio je izvanredan igrač.”

Pokojni Miroslav Ćiro Blažević, ‘trener svih trenera’ koji je bio selektor Hrvatske, BiH i Irana, a trenirao je Dinamo Zagreb, Sion, Rijeku, Pritšinu, PAOK, Muru, Hajduk, Slobodu iz Tuzle, Zadar i mnoge druge klubove:

“Često me pitaju ko je najveći fudbaler svih vremena sa ovih prostora. Uvijek je bio isti odgovor – Pape Sušić. On je jedan fudbaler koji, sjećam se u Parizu sam bio sa Šekularcem, i gledamo PSG gdje Safet igra.I Šekularac, koji nije priznao nikoga da je oblji od njega ni Maradona ni Pele, mi kaže ‘Ćiro, ovaj je bolji od mene’.”

Mehmed Baždarević (63), nekadašnji igrač Željezničara, Nimesa, Sochauxa i švicarskog kluba Etoile Carouge. Bio je selektor BiH, a igrao sa Sušićem u reprezentacije Jugoslavije:

“Najbolji jugoslovenski igrač do 1992. godine – Safet Sušić.”

Da je rođen u Njemačkoj ili Engleskoj, vjerovatno bi i međunarodno bio proglašen najboljim ikada rame uz rame Maradoni, Peleu, Messiju… Jer iako ga diljem svijeta igraju stotine hiljada igrača, fudbal je vidio malo čarobnjaka koji uzmu loptu od centra do gola na najvećim utakmicama i završe posao.

(Reprezentacija.ba)