Tek sa grupnom fazom mnogi će reći da počinje prava Liga Šampiona. S obzirom na kvalitet fudbala skoncentrisan na jedno mjesto – ne može se reći da nije tako.

BiH će imati dva igrača u Ligi Šampiona – Radeta Krunića sa Milanom i Amara Dedića sa Salzburgom.

Milan će igrati u grupi F protiv PSG-a, Borussije iz Dortmunda te Newcastlea, a Salzburg je u grupi D zajedno sa Benficom, Interom i Real Sociedadom.

Prvog dana gledamo Krunićev nastup protiv Newcastlea. Sve grupe i raspored možete pogledati na dnu teksta.

Druga sezona zaredom u Ligi Šampiona za Krunića i Dedića, Foto: Ilustracija

Prvi favorit za osvajanje je Manchester City koji brani titulu. Predvođeni 180 miliona eura skupim Erlingom Haalandom žele ponovo podići pehar Lige Šampiona i to na svom tlu, jer se finale igra u Londonu na Wembleyu. Najmanje šanse prema kladionicama ima Kopenhagen. Iz regiona jedino nastupa Crvena Zvezda – 28 su od 32 favorita, iza njih su osim Kopenhagena još Antwerp i Young Boys.

Haaland i Mbappe su najskuplji ove sezone sa cijenom od već navedenih 180 miliona eura, a slijede ih Vinicius Junior 150 mil, Saka 120 mil, Bellingham 120 mil, Osimhen 120 mil, Muisala 110 mil, Foden 110 mil, Pedri 100 mil, Rordygo 100 mil, Valverde 100 mil…

Dedić je 212. na po vrijednosti sa cijenom od 20 miliona eura. Krunić sa cijenom od 10 miliona nije u prvih 250 igrača koliko ih je u poredak uvrstio Transfermarkt.

Pet najskupljih ekipa su Manchester City 1.18 milijardi eura, Arsenal 1.09 milijardi eura, PSG 1.04 milijarde eura, Real Madrid 991 milion eura i Bayern Minhen 897,53 miliona eura.

Ukupno svi igrači koji igraju Ligu Šampiona vrijede preko 13 milijardi eura.

Zanimljivo, ove sezone biće prvi nastup za Newcastle nakon 20 godina, a prva Liga Šampiona nakon 11 sezona koju ne igra Juventus.

Preko dvije milijarde eura je UEFA odvojila za nagradni fond za klubove u Ligi Šampiona. Procjena je da će svaki učesnik grupne faze zaraditi preko 15 miliona eura.

Neka spektakl počne!

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16