FK Sarajevo je danas dobio novog trenera i sprotskog direktora.

Simon Rožman (40) će naslijedio Mirzu Varešanović na poziciji šefa stručnog štaba Bordo kluba, dok će sportski direktor biti nekadašnji bh. reprezentativac Senijad Ibričić (37).

Nova lica u FK Sarajevo predstavio je predsjednik Ismir Mirvić na zvaničnoj press konferenciji.

“Trebali smo više vremena da pronađeno savršen “fit” za našu budućnost. Bilo je važno napraviti sistem koji će dobro funkcionisati od prvog dana. Nismo tražili samo jednog čovjeka. Tražili smo ljude koji imaju iskustvo, ali isto i da su gladni i željni uspjeha. Našem timu se priključuju Simon Rožman i Senijad Ibričić”, kazao je Mirvić i dodao:

“Simon je mlad trener, a ima iskustvo u ligama koje su jače od naše. Igrao je sa svojim klubovima i Europu, a impresionirala nas je njegova radna etika. Njegova vizija se slaže sa našom. Kad popričate sa igračima iz klubova u kojim je radio, jasno je o kakvom se treneru radi

Ibričića poznajem već deset godina i biće idealna veza između uprave i svlačionice. Gdje god da je igrao, bio je kapiten. Ima liderske osobine, a prvi je stranac koji je u Splitu dobio “Hajdučko srce”. Želim im mnogo sreće i dobro nam došli.”

Rožman je u dosadašnjoj karijeri trenirao Domžale, Rijeku, Maribor i Celje. Sa Rijekom je osvojio Kup Hrvatske, a sa Domžalama Kup Slovenije.

“Ispred nas je jedan veliki izazov. Puno smo vremena pričali da bismo dobili što više informacija da bi klub pokazao u kojem smjeru želi ići.

Pogotovo u smislu ambicija koje klub ima. Kao mladi smo dosta toga prošli, a u ovom projektu vidim veliki izazov. Ekipa ima veliki kvalitet.

Sa ovakvim uvjetima i potencijalom koje ekipa ima možemo ostvariti sve ciljeve. Uzbuđeni smo i jedva čekam da počnemo jednu novu eru. Nadam se da ćemo uz pomoć naših navijača ostvariti naše ciljeve”, poručio je Rožman i odgovorio na pitanje da li dolazak u Sarajevo donosi i određen pritisak.

“To nije pritisak, već izazov. Ne bi bili tu da ne skupa ne vjerujemo. Ja kao ambiciozan trener vidim veliku priliku da uz jako ozbiljan rad napravimo uspjeh. Nije naš posao samo lijepa priča, već za to treba mnogo napraviti.

Od igrača ću zahtijevati maksimalan rad i disciplinu, kao i pripadnost grupi. To su osnovne stvari koje očekujem. Razumijem trenutnu situaciju u kojoj se ekipa nalazi, ali od toga ne bih pravio neku dramu.”

Prisutnim novinarima se obratio i Ibričić.

“Hvala na prilici da vodim sigurno jedan od najvećih klubova na Balkanu. Sigurno da smo došli sa istim ciljem, da napravimo najbolje za FK Sarajevo. Bilo je dosta puta nekih blizu angažmana, ali je ovako ispalo još bolje, da dođem u nekoj drugoj funkciji.

Mi smo došli tu da radimo. Možemo obećati da ćemo raditi 24 sata i sigurni smo da znamo u kakav smo klub došli i to nam nije pritisak, već izazov. Ja sam takav bio i kao igrač i volim izazove. Kada se pojavila priča za Sarajevo, mislimo sve vrijeme kako napraviti dobre stvari za ovaj klub.”

Ibričić je prošlog ljeta okončao igračku karijeru upravo u Domžalama i odmah je u ovom klubu dobio funkciju sportskog direktora.

Senijad je za Zmajeve odigrao 43 utakmice.

(Reprezentacija.ba)