Dok javnost sedmicama očekuje informaciju o jasnim potezima o razvoju budućnosti selekcija Bosne i Hercegovine, te konkretnim potezima u izboru novog selektora A reprezentacije BiH, napokon se za stranicu Saveza oglasio Izvršni direktor za reprezentativne selekcije FS BiH, ali ne o gorućim temama, nego o ženskom fudbalu.

Dok javnost sve više sumnja kako će FS BiH izaći sa bilo kakvim dugoročnim rješenjima za probleme u bh. fudbalu, Darko Ljuboljević Izvršni direktor sektora za reprezentativne selekcije i edukaciju pohvalio se prošlogodišnjom organizacijom europskog prvenstva za kadetkinje.

Što bi se reklo u našem narodu, ne zna čovjek da li bi se smijao ili bi plakao.

Ljubojević je istakao da je NS/FS BiH prethodne godine po prvi put dobio povjerenje od strane UEFA da bude domaćin jednog Evropskog fudbalskog prvenstva i to za kadetkinje:

„Prilika je u potpunosti iskorištena i UEFA je organizaciju takmičenja ocijenila sa najvećom ocjenom. Nakon toga smo došli u situaciju koja je dovela do određene ekspanzije ženskog fudbala u BiH. Započeti su i programi UEFA Disney playmakers koji je usmjeren ka djeci uzrasta od 5 do 8 godina, kao i UEFA Legacy program za djecu uzrasta od 10 do 12 godina. Pomenuti programi su obuhvatili 609 djevojčica kroz aktivno učešće 30 škola. Pokrenuta su i školska takmičenja za djevojčice, a po prvi put je organizovano U-13 takmičenje u BiH za djevojčice koje je u prvoj godini bilo turnirskog karaktera, organizovano po regijama. Još jedan iskorak su i reprezentativna okupljanja i selekcije djevojčica koje kroz rad sa najboljim trenerima u gradovima širom BiH prolaze određene provjere i imaju mogućnost da ukoliko posjeduju kvalitet, zaigraju za reprezentativne selekcije.“

Na pitanje vezano za klupski razvoj i stanje u klubovima Darko Ljubojević je odgovorio da stanje u klubovima zbog materijalne situacije nije baš najbolje:

„Nažalost, ženski fudbal u ovom trenutku nije prepoznat od strane sponzora i klubovi nemaju mogućnost da budu samoodrživi. SFK 2000 Sarajevo i ŽF/NK Emina Mostar su svijetli primjeri samoodrživosti, ali za ozbiljnu ligu i takmičarski karakter koji ce privući pažnju i potencijalne sponzore neophodno je više kvalitetnih sredina i kvalitetnije lige. Sistem takmičenja u Premijer ligi za žene je od naredne sezone promijenjen, te će nakon dva kruga liga biti podijeljena na dvije grupe, čime će mečevi u nastavku lige biti ujednačeniji i zanimljiviji. Takođe, se ozbiljno razmatra ideja uvođenja U-15 Premijer ženske lige, koja bi uz već postojeću U-17 Premijer žensku ligu za kadetkinje bila otvorena za sve klubove učesnike.“

Darko Ljubojević je još dodao:

„U posljednjih godinu dana na BiH sceni su se pojavili klubovi i entuzijasti koji su spremni da svoje znanje i resurse stave na raspolaganje u svrhu razvoja ženskog fudbala i da kroz novi kvalitet unaprijede ženski reprezentativni fudbal. Imamo slučaj ŽFK Leotar Trebinje koji je za jako kratko vrijeme pokazao oprjedjeljenje da kroz angažovanje provjerenih trenera i obezbjeđenje adekvatnih uslova bude idealna baza za razvoj talenata i budućih reprezentativki, te da po posebnom program rade sa potencijalnim reprezentativkama. Želja je da primjer i model ŽFK Leotar Trebinje i njihov posvećen i profesionalan odnos koji je od samog početka prepoznat, isprate i drugi klubovi.“

NS/FS BiH će kroz strategiju razvoja ženskog fudbala, koja je u procesu formiranja uz smjernice UEFA tima, posebnu pažnju usmjeriti na razvoj talenata i razvoj svih sredina koje iskažu spremnost da profesionalno i odgovorno rade u cilju razvoja ženskog fudbala.

„Nadam se da je pred nama jedan uspješan period i da ćemo u spoju iskustva i novih energija dobiti jedan novi kvalitet koji će rezultirati i boljim rezultatima svih ženskih reprezentativnih selekcija“, zaključio je Darko Ljubojević.” objavio je FS BiH.

Potpredsjednik FS BiH Irfan Durić potvrdio je nedavno kako su predsjednik Saveza, dva potpredsjednika, te Darko Ljubojević i Zvjezdan Misimović zaduženi za kontakte sa kandidatima za novog selektora.

(Reprezentacija.ba)