Legendarni fudbaler i nekadašnji selektor Zmajeva, Mehmed Baždarević, gostovao je u “Mojih TOP 11” kod Nebojše Petrovića.

Baždarević je u velikom razgovoru govorio o brojim temama, a odabrao je iz najboljih 11 iz svoje karijere.

Rijetkost je da fudbaler njegovog kalibra ne završi u jednom od klubova velike četvorke jugoslovenskog fudbala.

“Dinamo me privlačio zbog Ćire Blaževića, Hajduk zbog modernog i napadačkog stila igre, Zvezda i Partizan su bili san svakog fudbalera. Svake godine sam dogovarao i pregovarao, ali je srce uvek vuklo ka Grbavici. Da budem iskren, bilo je i “prijetnji” od mojih Sarajlija. Gradonačelnik, navijači, Ivica Osim, Ante Sučić, general ovaj-onaj, moji prijatelji… Govorili su mi: “Ti si dijete Želje, zar ćeš izdati grad, klub, familiju?”, kaže Meša i dodaje:

“Mislim da sam napravio veliku grešku. Odlazak u bilo koji od četiri velika kluba značio bi mnogo u mojoj karijeri. I onda potpišem za Inter iz Milana, a oni mi sedam dana kasnije namjeste poziv u vojsku. I sve padne u vodu.”

Baždarević je odabrao i najbolje saigrače: Tomislav Ivković, Mirsad Baljić, Refik Šabanadžović, Franck Sauzée, Cyril Jeunechamp, Loran Krosi, Ljuba Radanović, Zlatko Vujović, Dragan Stojković, Safet Sušić, Dejan Savičević, Stevan Volotić.

“Piksi je pitao šefa (selektora Osima), a šef mene: “Bi li ti ustupio ‘desetku’, njemu je bitno, voli taj broj…”. Ne sjećam se zašto, moguće da mu je to bila neka jubilarna utakmica u reprezentaciji. Naravno, nisam imao ništa protiv. Piksi je bio veliki igrač. Umetnik. Broj mi nije bio toliko bitan. Meni je Lala ekonom u Kardifu rekao: “Uzmi peticu, osećam da ćeš dati gol”. I stvarno dam gol, možda i najvažniji u mojoj karijeri.

(Reprezentacija.ba)